Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei: Secţia Specială a fost compromisă prin însuşi actul de înfiinţare

Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) a fost compromisă prin însuşi actul de înfiinţare, a afirmat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

08 dec. 2019, 21:04
Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei: Secţia Specială a fost compromisă prin însuşi actul de înfiinţare

„Această secţie a fost compromisă prin însuşi actul de înfiinţare. Textele de lege care o organizează au fost compromise din start, i-au stabilit o competenţă care, practic, paralizează activitatea ei. Nu funcţionează cu o astfel de competenţă alocată strict magistraţilor în care să se investigheze orice faptă comisă de magistraţi – corupţie sau necorupţie – de această secţie cu 15 procurori. Nu mai spun portiţa care s-a deschis şi prin care acum se pot tergiversa o serie de cauze prin simple plângeri împotriva magistraţilor, cauze care sunt în diverse locuri din ţară unde secţia nu poate să ajungă”, a declarat Predoiu, la B1 TV, notează Agerpres.

El a adăugat că statutul procurorului-şef al SIIJ este neclar.

„Modul în care arhitectura ei e gândită este cumva străin de coerenţa piramidală a sistemului Ministerului Public – piramidal şi cu control ierarhic. Statutul acestui procuror-şef este neclar dacă este sau nu controlat de procurorul general”, a precizat ministrul Justiţiei.

Potrivit acestuia, chiar secţia ar fi reuşit să se compromită prin anchetele efectuate.

„Chiar şi după ce a intrat în vigoare legea, timp de un an de zile a reuşit chiar secţia asta să se compromită, pentru că n-a găsit altceva decât să investigheze ba oficiali care au imunitate diplomatică internaţională, ba magistraţi care au protestat contra modificărilor din legea justiţiei şi să dea tot felul de semnale sistemului că se transformă încet, încet, în altceva decât ce trebuia să fie”, a spus Cătălin Predoiu.

Citeşte şi: Adina Florea şi-a retras candidatura pentru şefia Secţiei Speciale

Adina Florea şi-a retras candidatura pentru şefia Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţiei. Decizia Adinei Florea are loc în contextul în care plenul CSM nu a reușit să o valideze în funcția de șef al Secției de anchetare a magistraților.

„Doamna procuror Adina Florea a formulat cerere de retragere a candidaturii din procedura numirii in funcţia de conducere din cadrul Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, ca urmare a concursului susţinut”, a anunţat CSM.

Adina Florea a promovat concursul pentru funcţia de procuror şef al SIIJ în luna iunie, însă ea nu a fost numită efectiv. Plenul CSM a avut de mai multe ori pe ordinea de zi validarea rezultatelor concursului pentru şefia Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, la care Adina Florea s-a situat pe primul loc. De cele mai multe ori şedinţa s-a amânat din lipsă de cvorum. Ultima dată votul a fost egal, subiectul urmând a fi reluat în altă seştinţă a Plenului.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, săptămâna trexcută, într-o conferinţă de presă, că, din punctul său de vedere, SIIJ trebuie ori desfiinţată, ori radical modificată competenţa ei. De asemenea, Predoiu declara că – dacă se va repune pe ordinea de zi a Plenului CSM numirea Adinei Florea la conducerea Secţiei Speciale de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) – votul său va fi „categoric împotrivă”.