Cătălin Predoiu, prima reacţie după ce judecătorii greci l-au lăsat liber pe Sorin Oprescu. De ce e supărat ministrul Justiţiei

Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, a reclamat, joi, 21 iulie, lipsa unor standarde unitare privind cooperarea judiciară în statele membre ale UE, după ce magistraţii greci au respins extrădarea fostului primar al Capitalei, Sorin Oprescu.

21 iul. 2022, 21:07
Cătălin Predoiu, prima reacţie după ce judecătorii greci l-au lăsat liber pe Sorin Oprescu. De ce e supărat ministrul Justiţiei
Cătălin Predoiu, prima reacţie după ce judecătorii greci l-au lăsat liber pe Sorin Oprescu

Cătălin Predoiu, prima reacţie după ce judecătorii greci l-au lăsat liber pe Sorin Oprescu. „Ministerul Justiţiei respectă independenţa judecătorilor din toate statele membre UE. Pe de altă parte, pot să informez că am ridicat, din nou, în cadrul Consiliului JAI, recent desfăşurat la Praga, problema cooperării judiciare în materie penală între statele membre UE, mai concret împrejurarea că unii condamnaţi penal definitiv pentru fapte de corupţie în România găsesc „portiţe legale” în legislaţia străină, pentru a se sustrage executării pedepsei în unele State Membre ale UE”, este mesajul transmis de Cătălin Predoiu prin intermediul unui comunicat de presă.

Sorin Oprescu nu va fi extrădat în România. Fostul primar rămâne liber în Grecia

Ministrul Justiţiei a reamintiti faptul că că intituția pe care o conduce a pus recent în dezbatere publică un proiect de lege pentru fugari, în vederea adoptării sale ca lege cât mai urgent: „Instanţele române cooperează exemplar în procedurile de extrădare şi de predare în temeiul instrumentelor juridice europene, la fel autorităţile române de aplicare a legii. E greu de explicat simultan, pe de o parte, recunoaşterea binemeritată a progreselor reale ale României în combaterea corupţiei, în aplicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare în domeniul Justiţiei şi, pe de altă parte, faptul că decizii penale definitive sunt respinse la executare în unele State Membre pe diverse motive sau chiar sunt schimbate pe fondul lor (!), unele dintre ele antamând fondul deciziei instanţei române”.

Cătălin Predoiuu mai susţine că instituţiile din România vor continua, în limita competenţelor, „eforturile la nivel comunitar european de a creşte eficienţa cooperării judiciare în materie penală, inclusiv în materie de extrădare, la aceleaşi standarde de exigenţă în toate statele membre ale UE”.

Sorin Oprescu, despre condițiile din închisorile din România. „Toaletele nu au uși, într-o cameră de 8 mp sunt 8 inși”

Precizările ministrului Justiției au fost făcute la câteva ore după ce Curtea de Apel din Atena a respins cererea României de extrădare a lui Sorin Oprescu.

Sorin Oprescu a fost arestat provizoriu, pe 17 mai 2022, în Grecia, în vederea executării mandatului european de arestare emis de către autorităţile judiciare române, în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive de condamnare.