Catastrofă ecologică în Noua Zeelandă : Sute de tone de petrol scurse în apă ucid fauna marină

Desastru maritim în largul coastelor Noii Zeelande, după ce un cargo eşuat acum trei luni s-a rupt în două, noaptea trecută, deversând în apă sute de tone de petrol şi ulei în zona recifului Astrolabe. Peste 20.000 de păsări marine au murit.

RomaniaTV.net
08 ian. 2012, 13:41
Catastrofă ecologică în Noua Zeelandă : Sute de tone de petrol scurse în apă ucid fauna marină

Nava numită „Rena”, care naviga sub pavilion liberian, a fost lovită de un val uriaş, de 6 metri, pe mare fiind furtună puternică în noaptea de sâmbătă spre duminică în largul coastelor Noii Zeelande. Cargoul care eşuase în luna octombrie, rămăsese blocat în zona recifului Astrolabe, aflat la aproximativ 12 mile nautice depărtare de oraşul Tauranga.

Cele două părţi ale cargoului au între 20 şi 30 de metri, iar în acestea au rămas cel puţin 380 de tone de ulei şi deşeuri petroliere periculoase, în aproximativ 300 de containere. Înainte de a eşua, nava ducea la bord 800 de astfel de containere, cu 1.100 de tone de petrol şi deşeuri petroliere, dintre care o parte a fost recuperată de o firmă angajată special pentru aceste operaţiuni.

Ministrul Mediului neozeelandez, Nick Smith, citat de postul de televiziune BBC News, a declarat că ceea ce s-a recuperat până acum din încărcătura cargoului a limitat dezastrul provocat acum de furtună prin ruperea navei.

Smith a mai precizat că nici în următoarele 3-4 zile, echipele de intervenţie nu vor putea să acţioneze din cauza furtunilor de pe mare. Până acum, sutele de tone de combustibil şi deşeuri petroliere scurse în apă au provocat moartea a aproximativ 20.000 de păsări marine, iar căpitanul vasului şi 16 ofiţeri sunt acuzaţi că au provocat cea mai mare catastrofă ecologică din Noua Zeelandă.