Catastrofa Germanwings: Piloţii vor fi TESTAŢI OBLIGATORIU pentru consum de droguri sau alcool

Parlamentul german a adoptat joi o lege care impune testarea obligatorie a piloților companiilor aeriene împotriva consumului de droguri sau alcool, o măsură de securitate venită ca reacție la catastrofa aviatică din martie 2015 din Alpii francezi, când un copilot al Germanwings, filiala low-cost a Lufthansa, a prăbușit intenționat avionul, provocând moartea a 150 de persoane, informează DPA, citată de Agerpres.

14 apr. 2016, 15:45
Catastrofa Germanwings: Piloţii vor fi TESTAŢI OBLIGATORIU pentru consum de droguri sau alcool

‘Experți din toată lumea constată efectele pozitive ale unor asemenea controale pentru creșterea sănătății și siguranței în industria aviatică’, a subliniat ministrul german al transporturilor, Alexander Dobrindt, în fața deputaților din Bundestag.

Potrivit noii legi, piloții de linie vor fi testați, atât înainte de a se urca în cabină, cât și aleatoriu, pentru a se stabili dacă se află sau nu sub influența ‘medicamentelor, alcoolului sau altor substanțe psihoactive’.

La 24 martie 2015, Andreas Lubitz, copilotul zborului Barcelona-Düsseldorf al Germanwings, filiala low-cost a companiei germane Lufthansa, a profitat de absența din cabină a pilotului pentru a declanșa prăbușirea avionului Airbus, ce avea la bord 144 pasageri și șase membri de echipaj, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Avion prăbuşit în Papua Noua Guinee. Toţi pasagerii au murit

Dosarul medical al lui Andreas Lubitz a scos la iveală ulterior că germanul de 28 de ani suferea de depresie, dar ‘restricțiile speciale’ care îi fuseseră impuse nu îi interziceau să piloteze avioane de linie.

Lubitz începuse să prezinte din decembrie 2014 simptome ce indicau un episod depresiv sever, și a consultat mai mulți medici în lunile următoare, însă niciunul dintre aceștia nu a alertat autoritățile aviatice sau angajatorul copilotului.

Pentru a evita repetarea tragediei, experții francezi în aviație civilă au recomandat, în raportul lor final publicat la 13 martie, controale medicale și teste psihologice mai riguroase asupra piloților de linie, precum și ridicarea secretului în situația unor probleme psihice.