Catastrofă umanitară la Mariupol. Oraşul cu aproape 10.000 de morţi, aproape jumătate dintre ei aflaţi încă sub dărâmături

Cel puţin 5.000 de persoane au fost ucise la Mariupol, în sud-estul Ucrainei, de la începutul invaziei ruse, a declarat luni pentru AFP o consilieră a preşedinţiei ucrainene, care răspunde de culoare umanitare.

28 mart. 2022, 21:09
Catastrofă umanitară la Mariupol. Oraşul cu aproape 10.000 de morţi, aproape jumătate dintre ei aflaţi încă sub dărâmături

Circa 5.000 de persoane au fost îngropate, dar oamenii nu mai sunt îngropaţi de zece zile din cauza bombardamentelor continue„, a declarat Tetiana Lomakina, care a estimat că, „având în vedere numărul de persoane încă sub dărâmături (…), ar putea exista în jur de 10.000 de morţi la Mariupol„.

Oraşul portuar Mariupol este asediat de armata rusă de la sfârşitul lunii februarie, mii dintre locuitorii săi fiind forţaţi să trăiască în condiţii foarte complicate, fără electricitate sau apă potabilă.

Dintre clădirile rezidențiale cu mai multe etaje, 2.340 (90%) au fost avariate.

De asemenea, într-o populaţie de 450.000 de persoane pe timp de pace, circa 160.000 de oameni sunt în continuare imobilizaţi aici, potrivit primarului Vadim Boicenko.

Toate intrările şi ieşirile din oraş sunt blocate (…) Este imposibil să intri în Mariupol cu provizii şi medicamente„, a deplâns duminică seară preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Forţele ruse bombardează convoaiele cu ajutor umanitar şi îi ucid pe şoferi„, a adăugat el, precizând că străzile sunt pline de „cadavre” care sunt imposibil de îngropat.

Citeşte şi Bilanţ înfiorător al autorităţilor din Mariupol, după bombardamentul ruşilor asupra teatrului. 300 de oameni au murit sub dărâmături

La aproape două săptămâni de la bombardarea teatrului său, nu se ştie nici acum ce s-a întâmplat cu sute de civili care s-au refugiat în clădire. Municipalitatea, care citează martori, susţine că se teme că ar exista „circa 300 de morţi”. Însă o aleasă locală care a fugit din Mariupol în ziua bombardamentului a declarat pentru AFP că orice numărătoare a victimelor este imposibilă, având în vedere comunicaţiile deficitare şi absenţa autorităţilor locale.

Duminică, preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat de altfel că va discuta cu omologul său rus Vladimir Putin luni sau marţi pentru a o organiza o „operaţiune umanitară” de evacuare a oraşului, împreună cu Turcia şi Grecia.

Citeşte şi O gimnastă de 11 ani a murit în bombardamentele din Mariupol: „Ucigașii de copii vor arde în iad!”

Mariupol este un oraş strategic la Marea Azov, râvnit de ruşi pentru ca forţele lor să poată face joncţiunea între Crimeea anexată de Moscova în 2014 şi regiunile separatiste proruse din Donbas.

Precedentul bilanţ al primăriei de la jumătatea lui martie era de peste 2.000 de civili ucişi de la începutul ofensivei ruse, pe 24 februarie.