Câte amenzi a dat Inspecţia Muncii pentru munca la negru în 2011

Valoarea amenzilor aplicate pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă în anul 2011 se ridică la peste 125,545 milioane lei (aproximativ 30 milioane de euro), din care 105,373 milioane lei (circa 25 milioane de euro) numai pentru muncă nedeclarată, informează inspectorul general de stat Dantes Nicolae Bratu, de la Inspecţia Muncii.

RomaniaTV.net
25 ian. 2012, 12:52
Câte amenzi a dat Inspecţia Muncii pentru munca la negru în 2011

Inspecţia Muncii atrage atenţia, într-un comunicat remis miercuri Agerpres, asupra riscurilor la care se expun românii acceptând să muncească fără a avea forme legale de angajare, oriunde ar lucra, în ţară sau în străinătate.

‘Atragem atenţia că, pentru persoanele care lucrează fără forme legale, nu există niciun fel de protecţie în caz de accident de muncă şi nici în caz de îmbolnăvire profesională. Perioada lucrată la negru nu constituie vechime în muncă. Astfel, la atingerea limitei de vârstă, persoana în cauză nu îndeplineşte condiţia de vechime pentru a beneficia de pensie’, afirmă inspectorul general de stat Dantes Nicolae Bratu.

Acesta subliniază că, în caz de îmbolnăvire, persoana încadrată fără forme legale nu beneficiază de concediu medical plătit şi, după caz, de pensie de boală sau handicap.

Neplata salariului sau faptul că angajatorii nu întocmesc lucrătorilor contracte individuale de muncă sunt cele mai frecvente încălcări ale legislaţiei muncii pe care cetăţenii le-au reclamat în cele peste 50.000 de petiţii adresate inspectoratelor teritoriale de muncă şi Inspecţiei Muncii, în anul 2011.

Potrivit legii, inspectoratele teritoriale de muncă au obligaţia să răspundă tuturor cetăţenilor care le adresează plângeri în maximum 45 de zile de la data înregistrării reclamaţiei. Cetăţenii se pot adresa şi Inspecţiei Muncii dacă sunt nemulţumiţi de răspunsul primit de la inspectoratele teritoriale de muncă.

Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor şi pentru scăderea incidenţei muncii nedeclarate, Inspecţia Muncii a înfiinţat linia telefonică gratuită pentru sesizări privind munca fără forme legale: TEL VERDE – munca la negru 0800-868-622.