Câte amenzi au primit sibienii pentru încălcarea noii legi a fumatului

La mai bine de două luni de la intrarea în vigoare a noii legi a fumatului, la Sibiu amenzile întârzie să apară. Instituțiile din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, abilitate să verifice respectarea acestei legi, spun că primesc ocazional unele sesizări din partea sibienilor, însă nicio amendă nu a fost aplicată.

30 mai 2016, 09:11
Câte amenzi au primit sibienii pentru încălcarea noii legi a fumatului

Sibienii și firmele par să se fi cumințit brusc, dacă este să judecăm după cifre, scrie turnulsfatului.ro. Spre exemplul, anul trecut și în prima lună a acestui an Comisariatul pentru Protecția Consumatorului Sibiu a dat amenzi de peste o sută de mii de lei. Pe vechea lege a fumatului. De la intrarea în vigoare a noii legi CJPC nu mai are atribuții în domeniu, deci nici nu se mai dau amenzi. „De la începutul anului 2015 și până la modificarea Legii nr. 349 din 6 iunie 2002 (1.02.2016), la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Sibiu au fost înregistrate un număr de 15 reclamații care vizau nereguli cu privire la prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun în unități de alimentație publică (restaurante, baruri, cafenele, cluburi, discoteci și alte spații cu destinație similară) din localitățile din județul Sibiu.

Citeşte şi Legea antifumat se modifică. Vezi unde poţi fuma de acum încolo

Până la data de 1.02.2016, comisarii din cadrul C. J. P. C. Sibiu au efectuat acțiuni de control la 43 de operatori economici. S-au aplicat un număr de 28 amenzi contravenționale în valoare de 113.250 lei, 32 de avertismente și s-a dispus suspendarea temporară a activității la un număr de patru operatori economici, două cluburi și două baruri din municipiul Sibiu, până la remedierea deficiențelor constatate”, se arată într-un răspuns al CJPC Sibiu, remis redacției.

Cei mai activi și vizibili în acest domeniu sunt inspectorii ISU. Dar n-au găsit, până acum, nicio încălcare a legii. „Până în prezent nu s-a aplicat nicio amendă în acest sens. Inspectorii noștri efectuează controale specifice constant, în funcție de planificările pe care le avem și de sesizările pe care le primim. Luna trecută s-au făcut verificări în special în zona bisericilor, fiind sărbătoarea Paștelui. Luna aceasta s-au făcut controale în zona secțiilor de votare, în linii mari. Concomitent avem controale și la operatorii economici, baruri, restaurante. Am primit și unele sesizări din partea cetățenilor. Ei sunt sfătuiți ca pentru încălcări ale legii fumatului să nu sune la 112 ci la dispeceratul ISU, la Poliția Locală, Jandarmi, Poliția Municipală, pentru că nu este o situație de urgență”, a explicat Bianca Sabău, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Citeşte şi Legea Antifumat – bilanţul primei luni de la aplicare. Amenzi, avertismente, sume încasate. Care sunt excepţiile la lege

„Primim sesizări dacă suntem redirecționați sau solicitați de alte instituții cu atribuții în domeniu. Până acum nu am fost sesizați și nu am aplicat nicio amendă”, a declarat Alexandru Costea, purtătorul de cuvânt la Inspectoratului Județean de Jandarmi Sibiu.

Cât privește Poliția Locală Sibiu, aceștia au primit o singură sesizare cu privire la încălcarea legii, însă polițiștii din teren nu au găsit nimic în neregulă. „O singură sesizare din partea cetățenilor a primit Poliția Locală, care nu s-a confirmat și prin urmare nu s-a concretizat cu o amendă. Poliția Locală Sibiu nu a aplicat până în prezent nicio amendă”, au declarat reprezentanții Primăriei Sibiu.