Câte cireșe trebuie să consumi zilnic fără să îți pui în pericol sănătatea. Nutriționiștii aruncă bomba

Sezonul cireșelor a început, iar românii au luat cu asalt piețele și supermarket-urile în căutarea delicioaselor fructe. Deși sunt extrem de gustoase, nutriționiștii atrag atenția că nu trebuie consumate în exces.

31 mai 2023, 15:34
Câte cireșe trebuie să consumi zilnic fără să îți pui în pericol sănătatea. Nutriționiștii aruncă bomba
Câte cireșe trebuie să consumi zilnic fără să îți pui în pericol sănătatea. Nutriționiștii aruncă bomba

Câte cireșe trebuie să consumi zilnic fără să îți pui în pericol sănătatea. Specialiștii spun că un adult nu trebuie să mănânce mai mult de 300 de grame de cireșe pe zi.

Citește și Chec cu cireşe pufos, desertul irezistibil care face furori printre gospodine

Câte cireșe trebuie să consumi zilnic fără să îți pui în pericol sănătatea

„Cireșele sunt utile, conțin vitamina C, vitamine din grupul B, potasiu, fibre alimentare. Norma medie pentru un adult pentru o zi este de 200-300 de grame. Unii oameni au tendința de a exagera cu consumul de cireșe, deoarece sunt fructe de sezon”, a declarat nutriționistul rus Natalia Kruglova.

Nutriționistul atrage atenția că acest obicei alimentar de sezon amenință creșterea în greutate, o schimbare temporară a scaunelor, disconfort la nivelul organelor sistemului digestiv și balonare.

Mai mult, expertul atrage atenția că durabilitatea cireșelor este scurtă și dacă fructele devin maronii și moi, ele nu mai trebuiesc consumat pentru că pot fi considerate stricate.

Persoanele cu diabet, alergii și copii mici trebuie să se abțină de la consumul unor cantități mari de cireșe, atrage atenția nutriționistrul.

Cât costă acest coșuleț de cireșe din supermarket

Cireșele sunt mult mai scumpe decât în alți ani și nu oricine și le permite. Unii români își cumpără doar câteva, de poftă, foarte puțini se îndură să dea atâția bani pe un kilogram găsit în piețe.

Prețurile la cireșe de la tarabele din piață îi face pe mulți să-și pună pofta în cui. E fructul-vedetă al lunii mai, dar anul acesta a devenit un lux și majoritatea oamenilor îl evită.

Spre exemplu, în Piața Rahova din București un kilogram de cireșe românești costă 100 de lei, de patru ori mai mare decât prețul cărnii. O persoană care a cerut permisiunea să fotografieze cireșele a fost întâmpinată de un răspuns șocant: „Nu aveți voie să gustați. Cel puțin, nu acum. Mai încolo, da!”.

Fructele scoase la vânzare în piețele din Mănăștur sunt aduse din Grecia și costă în jur de 50 lei kilogramul. În paralel, în piața Mihai Viteazu din Cluj, tariful este unul mult mai mare: un kilogram se vinde cu 60 lei.

Prețul unui kilogram de cireșe în București, conform unui reportaj realizat de Realitatea, este de 200 de lei. Iar în Sibiu, în Piața Cibin, un kilogram de fructe costă 100 de lei. Femeia care le vinde le-a adus din Spania și spune că a avut câțiva clienți.

Clienţii spun că preferă să cumpere două kilograme de carne sau căpşuni mult mai ieftine şi aşteaptă ca luna iunie să vină cu o ofertă mai bogată pe piaţă şi cu preţuri pentru toate buzunarele.

„Am 40 de ani de muncă şi 1.500 de lei pensie, nu îmi permit să cumpăr nici sâmburii”, a spus un pensionar, în timp ce o altă persoană aflată la cumpărături a afirmat că preţurile cireşelor sunt „normale la timpul acesta”.

Specialiştii din domeniul pomiculturii spun că în acest an producţia de cireşe ar putea fi ceva mai mică faţă de anul precedent, din pricina frigului care a afectat la începutul primăverii pomii fructiferi.

„Cireşele care au apărut acum pe piaţă sunt din spaţii protejate, din import, mai mult ca sigur. Vorbim de soiuri timpurii. La noi momentan sigur se vor coace mai târziu, pentru că am avut parte de o primăvară destul de rece. Am fost afectaţi de acel îngheţ de la sfârşit de martie, început de aprilie. Coacerea ar putea să fie decalată cu cel puţin o săptămână. La staţiune avem cireşi cultivaţi pe 10 hectare de teren. Urmează să stabilim exact în ce procent ar putea fi afectată producţia din acest an”, a declarat Andrei Tabacu, inginer în cadrul Staţiunii de Cercetare Pomicolă Istriţa – Buzău.

Citește și VIDEO viral: Un român cumpără 7 cireşe cu 5 lei din cauza preţului exorbitant