Câte persoane s-au uitat live la clipul postat de asasinul din Noua Zeelandă. Facebook a fost alertat după 12 minute

Facebook spune că aproape 200 de oameni s-au uitat în timp real la clipul în care un extremist omora 50 de oameni în două moschei din orașul Christchurch. Primul ”report” de la un utilizator care semnala clipul a venit la 12 minute după terminarea live-ului, iar clipul original a avut 4.000 de vizionări până a fost scos de pe rețea, au spus cei de la Facebook. 

RomaniaTV.net
19 mart. 2019, 14:47
Câte persoane s-au uitat live la clipul postat de asasinul din Noua Zeelandă. Facebook a fost alertat după 12 minute

Facebook a spus că, și după ce a șters clipul, pe rețea au fost urcate numeroase copii ale filmului de 17 minute. 1,2 milioane dintre ele au fost blocate în momentul upload-ului, iar 300.000 au fost șterse după ce au fost urcate.

Clipul s-a viralizat după ce cineva l-a pus pe site-ul de file-sharing 8chan, cunoscut pentru conținutul „alt-right”. Copia a fot pusă înainte ca primul user să alerteze rețeaua, adică la maxim 29 de minute de la începerea live-ului.

Facebook a explicat în detaliu ce măsuri a luat după masacru: conturile atacatorului au fost șterse, la fel și postările în care acesta era lăudat sau susținut prin mesaje.

Facebook a fost criticată de mulți pentru că și la câteva ore de la atac puteau fi văzute copii ale groaznicului clip. La fel, a fost criticat și faptul că 20% dintre copiile uploadate ai ajuns pe rețea, algoritmii și diversele tehnologii eliminând încă de la upload 80% dintre copii.

Sunt analiști care însă remarcă faptul că, de data aceasta, Facebook s-a descurcat mult mai bine decât în alte situații din trecut. Alții cer modificarea modului în care se pot face live-uri pe Facebook sau pun la îndoială chiar și moralitatea de a lansa o unealtă atât de puternică precum posibilitatea de a face ușor un live.