Catedrala cu încălzire în treptele exterioare

Catedrala Ortodoxă din Oradea va avea încălzire în treptele exterioare ale clădirii, ca să nu alunece credincioşii. În schimb, aceeaşi clădire nu are rampă pentru persoanele cu handicap.

11 mai 2017, 09:46
Catedrala cu încălzire în treptele exterioare

Muncitorii care lucrează la finisajele Catedralei din Centrul Civic au montat un sistem de încălzire în pardoseală pe cele 16 trepte, însumând cam 200 de metri pătraţi de instalaţie. Peste el urmează să tragă plăci de granit maro. Potrivit ebihoreanul.ro, şefii bisericii au decis instalarea de încălzire în trepte ca să nu alunece credincioşii pe timp de iarnă.

Unii credincioşi comentează că în locul granitului alunecos se putea alege un alt material pentru pavajul scărilor exterioare şi bezi antiderapante, soluţii mai puțin costisitoare. Culmea este că, în tot acest timp, edificiul nu are rampă pentru persoanele cu handicap, condiţie obligatorie prin lege.

Cu o înălţime de 65 de metri de la fundaţie până în vârful crucii, şi o amprentă la sol de 1.422 metri pătraţi, Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” se doreşte a fi cel mai mare lăcaş de cult din Bihor.

Piatra de temelie a lăcaşului de cult a fost pusă în iunie 1990. Lucrările au luat avânt abia după anii 2000, sub îndrumarea episcopului Sofronie Drincec, care doreşte să îşi lege numele de o ctitorie bihoreană.

Sumele pentru ridicarea construcției nu au fost făcute niciodată publice în deplinătatea lor, banii provenind atât din alocări de la bugetul local și de stat, cât și din donațiile credincioșilor.