Catedrala Mântuirii Neamului, fără aviz de la ISU. Ceremonia de sfinţire se va desfăşura „exclusiv pe răspunderea proprietarului”

Sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului va avea loc duminică dimineaţa, fiind aşteptaţi aproximativ 30.000 de credincioşi. Cu toate acestea, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) nu a dat aviz pentru inaugurarea Catedralei Mântuirii Neamului, pnentru că, spun reprezentanţii ISU, „este ilegală punerea în funcţiune a unei clădiri aflată în stadiu de execuţie, la care nu s-a făcut recepţia şi pentru care nu a fost obţinută autorizaţia de incendiu, potrivit legii 307/2006”. 

RomaniaTV.net
24 nov. 2018, 09:05
Catedrala Mântuirii Neamului, fără aviz de la ISU. Ceremonia de sfinţire se va desfăşura „exclusiv pe răspunderea proprietarului”

Biserica Ortodoxă Română a decis ca sfinţirea Catedralei Neamului, care va fi gata în 2024, să aibă loc în anul Centenar, deşi „este ilegală punerea în funcţiune a unei clădiri aflată în stadiu de execuţie, la care nu s-a făcut recepţia şi pentru care nu a fost obţinută autorizaţia de incendiu, potrivit legii 307/2006”, după cum a declarat, pentru Recorder.ro, Daniel Vasile, purtător de cuvânt al ISU Bucureşti-Ilfov. 

Reprezentanţii ISU au declarat pentru aceeaşi publicaţie că, deşi este vorba de o acţiune ilegală, sunt în alertă şi au „un plan de măsuri bine pus la punct” în cazul apariţiei unui eveniment neprevăzut care să necesite intervenţia lor.

„Unitatea de pompieri este la mai puţin de un kilometru distanţă, avem şi echipaje de stingere, şi echipaje SMURD, iar la nivelul instituţiei a fost desemnat un ofiţer responsabil de monitorizarea misiunii şi de evoluţia acesteia”. 

Sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului, care urmează să aibă loc practic pe un şantier, se va desfăşura „exclusiv pe răspunderea proprietarului şi organizatorului”, a mai spus Daniel Vasile. 

Duminică, începând cu ora 8.00, în Catedrala Mântuirii Neamului va fi oficiată slujba Acatistului Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina, urmată la ora 9.00 de slujba de sfinţire a altarului catedralei. La sfârşitul slujbei se va citi Actul de sfinţire. Sfânta Liturghie va începe la ora 10.30 şi va avea loc în interiorul Catedralei Naţionale. La ora 13.00, racla cu mâna Sfântului Apostol Andrei şi racla cu moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina vor fi aşezate la ieşirea din altarul Catedralei Naţionale.

Catedrala Naţională va avea hramul principal Înălţarea Domnului, iar în acest moment este finalizată în proporție de 95%, în stadiul „la roșu”.