Catedrala Mântuirii Neamului va avea o icoană de peste 150 de metri pătrați, în turla principală. Când vor fi finalizate lucrările la cea mai mare biserică din țară

O icoană de peste 150 de metri pătrați, numită "Hristos Pantocrator", va fi montată în turla principală a Catedralei Mântuirii Neamului.

08 feb. 2024, 10:22
Catedrala Mântuirii Neamului va avea o icoană de peste 150 de metri pătrați, în turla principală. Când vor fi finalizate lucrările la cea mai mare biserică din țară

Icoana are o greutate de 2.400 de kg, diametru 12 și 75 de metri circumferință, iar portretul măsoară 4.5 metri. Va face parte dintr-un set iconografic pe o suprafață de 150 de metri pătrați.

Lucrările în vederea montării icoanei în turla principală a atedralei Mântuirii Neamului au început în prima zi a săptămânii.

Pictura a fost realizată de Alina Codrescu, soția pictorului Daniel Codrescu, coordonatorul lucrărilor de pictură a Catedralei Naționale.

Citește și Explicația halucinantă a primarului localității unde tavanul din sala de clasă s-a prăbușit peste elevi: „Vântul și curentul. Cred că și copiii au trântit ușa”

„Săptămâna trecută am făcut premontajul icoanei Pantocrator. Am asamblat-o, am pus toate elementele cap la cap în așa fel încât să avem o imagine de ansamblu cu icoana pe care urmează să o montăm, inclusiv cu scrisul și curcubeul care se face în mod tradițional în jurul icoanei”, a declarat Daniel Codrescu pentru Trinitas TV.

„Astăzi am început prima aplicare, primele bucăți din icoană le-am aplicat pe peretele propriu-zis și sperăm ca până la finalul săptămânii să avem icoana montată în întregime. A fost o lucrare provocatoare, meticuloasă, a fost o asceză în sine realizarea ei deoarece necesita foarte multă liniște, așezare. E un moment important, o cinste pentru orice artist de a realiza o astfel de icoană într-o viață”, a spus coordonatorul lucrărilor de pictură.

Lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului vor fi finalizate în 2025

Catedrala Mântuirii Neamului urmează să fie finalizată în 2025. Are o înălțime de 120 de metri și va avea opt lifturi. Clopotele catedralei au o greutate totală de 33 de tone şi se află la o înălţime de 60 de metri. De asemenea, are 28 de uşi de bronz cu reprezentări iconografice, acestea urmând a fi coordonate de un sistem computerizat care va comanda deschiderea automată în caz de alarmă.

Citește și Pensii 2024. Un român care a avut salariul minim va primi aproape aceeaşi pensie ca unul care nu a muncit nicio zi. Anunţul făcut de ministrul Muncii, Simona-Bucura Oprescu

În Altar, în piciorul Sfintei Mese este aşezată o listă cu peste 350.000 de de nume ale eroilor români cunoscuţi, alături de fragmente din moaştele Sfinţilor Martiri Brâncoveni şi ale Mucenicilor de la Niculiţel.