Categoria de angajați care va beneficia de creșterea salariului de la 1 ianuarie. Legea a fost deja aprobată

Guvernul a adoptat un proiect de Lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pentru anul 2024.

26 dec. 2023, 14:02
Categoria de angajați care va beneficia de creșterea salariului de la 1 ianuarie. Legea a fost deja aprobată

Măsurile prevăzute afectează în mod direct bugetul de stat și condițiile de muncă ale personalului din sectorul bugetar. Din 1 ianuarie 2024, se prevede o majorare de 13,8% a pensiilor și o creștere de 5% a salariilor de bază pentru personalul plătit din fonduri publice.

Personalul din învățământ va beneficia de o majorare de 20% în două tranșe, oferind o recunoaștere sporită a eforturilor acestui sector crucial.

Pentru munca suplimentară din sectorul bugetar, precum și pentru activitățile desfășurate în zilele de repaus săptămânal și în zilele de sărbători legale, se va compensa numai cu timp liber corespunzător.

Începând cu anul viitor, voucherele de vacanță și indemnizația de hrană vor fi acordate doar funcționarilor publici cu venituri sub nivelul unui plafon de 8.000 de lei net lunar.

De asemenea, valoarea voucherului de vacanță crește pentru a compensa impactul introducerii contribuției de 10% la voucherele de vacanță.

Citește și: Se mai adaugă o perioadă la calculul vechimii în muncă. Cine sunt românii care beneficiază de noua măsură

Proiectul de act normativ propune desființarea posturilor vacante și o reducere a ponderii funcțiilor publice de conducere la nivelul ordonatorului principal de credite, de la 12% la 8%. Se limitează funcțiile de conducere la maximum 10% pentru celelalte categorii de personal bugetar.

Funcțiile de demnitate publică, precum secretarii de stat, consilierii de stat, subsecretarii de stat și vicepreședinții, ar trebui să se reducă cu cel puțin 25%, consolidând astfel eficiența și optimizarea aparatului administrativ.

Pentru anul viitor, s-au stabilit limite bugetare, cu un deficit bugetar limitat la 5% din PIB și un plafon de cheltuieli de personal de 8,5% din PIB.

Pentru anul 2025, s-a fixat o limită de -4,7% din PIB pentru soldul bugetar și un plafon de cheltuieli de personal de 8% din PIB.

Citește și: Pensii mai mari pentru aceşti români. Sumele cresc chiar și cu 30%, legea se aplică de la 1 ianuarie 2024