Se mai adaugă o perioadă la calculul vechimii în muncă. Cine sunt românii care beneficiază de noua măsură

Din septembrie 2024, studiile de masterat vor fi luate în considerare la stabilirea stagiului de cotizare pentru obținerea pensiei de stat, conform prevederilor din noua Lege a pensiilor, publicată recent în Monitorul Oficial.

26 dec. 2023, 11:05
Se mai adaugă o perioadă la calculul vechimii în muncă. Cine sunt românii care beneficiază de noua măsură

În prezent, acest lucru este posibil numai pentru studiile de licență și cele de doctorat. Această modificare reprezintă o recunoaștere a eforturilor depuse în cadrul programelor de masterat și aduce ajustări semnificative la sistemul de pensii pentru cei care au absolvit această formă de învățământ superior.

Legea 360/2023, care va înlocui actuala Lege a Pensiilor (nr. 263/2010) începând din septembrie 2024, prevede includerea studiilor de masterat în calculul stagiului de cotizare pentru obținerea pensiei în sistemul public.

Totuși, este necesară existența unei diplome care să ateste absolvirea programului de masterat.

Însă nu toţi absolvenţii de Master vor beneficia de adăugarea perioadei în care au urmat cursurile de Master la vechimea în muncă.

Mai exact, studiile de masterat nu vor fi luate în considerare dacă persoanele respective erau deja asigurate în sistemul public de pensii în perioadele în care au urmat aceste studii (de exemplu, dacă a fost angajat în timp ce urma studiile masterale, situaţie în care i s-a reţinut de către angajator contribuţia la sistemul public de pensii).

Totodată, cei care au terminat cursuri la mai multe facultăți sau au terminat mai multe cicluri de același nivel (licență, masterat, doctorat) vor putea alege o singură perioadă de studii, pentru fiecare nivel, care să fie luată în calcul la vechimea în muncă, potrivit Avocatnet.ro.

Citește și: Pensii mai mari pentru aceşti români. Sumele cresc chiar și cu 30%, legea se aplică de la 1 ianuarie 2024

Conform articolului 14 al noii Legi a pensiilor, perioadele asimilate pentru stabilirea stagiului de cotizare includ următoarele:

Absolvirea cursurilor de zi ale învățământului universitar, cu diplomă de licență, master sau doctorat.
Satisfacerea serviciului militar sau alte situații precum concentrarea, mobilizarea sau prizonieratul.

Perioada în care s-a beneficiat de indemnizații de asigurări sociale între aprilie 2001 și ianuarie 2006.
Perioada în care s-a beneficiat de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă și boli profesionale începând cu ianuarie 2005.

Perioada în care s-a beneficiat de concediu pentru creșterea copilului între 1 ianuarie 2006 și o dată ulterioară.

Măsura de mai sus era inclusă inițial în Legea 127/2019, însă actul a tot fost amânat de autorități.

Până la urmă, s-a dat această nouă lege a pensiilor (nr. 360/2023), astfel că Legea 127/2019 nu va ajunge să se aplice, urmând să fie abrogată la 1 ianuarie 2024.

Citește și: Anumiți români vor primi bani de la stat pentru transport! Cine sunt aceștia și care e regula ce trebuie respectată