Categoria de pensionari care va primi bilete de tratament balnear. Guvernul a adoptat hotârârea!

Această categorie de pensionari va avea parte de beneficii. Membrii executivului PNL au adoptat o hotărâre privind stabilirea numărului de bilete de tratament balnear şi de recuperare, a condiţiilor şi modului de acordare, precum şi a modului de distribuire sau de decontare a acestora în sistemul pensiilor militare de stat.

19 nov. 2020, 12:08
Categoria de pensionari care va primi bilete de tratament balnear. Guvernul a adoptat hotârârea!

Bilete de tratament balnear. Documentul realizat cu ajutorul specialiştilor de la MApN îmbunătăţeşte cadrul legislativ prin care se acordă unele drepturi pensionarilor militari. De aceea, de la data intrării în vigoare a acestui act normativ, cei vizaţi vor beneficia de un număr de bilete de tratament balnear şi de recuperare în sistemul naţional reprezentând 5% din numărul pensionarilor aflaţi în plată la fiecare casă de pensii sectorială la data de 1 august a anului precedent.

Bilete de tratament balnear. Ce documente trebuie să depună pensionarii pentru a beneficia de acestea

De altfel, documentul prevede ca tratamentul balnear şi de recuperare să se efectueze, pe durata întregului an calendaristic, în staţiunile de interes naţional şi local, precum şi în staţiunile balneare şi balneoclimaterice din unele localităţi şi areale care dispun de factori naturali de cură, conform Agerpres.

De altfel, sunt specificate şi condiţiile care trebuie îndeplinite cumulativ de către pensionarii militari pentru a beneficia de atribuirea biletelor de tratament balnear şi de recuperare, respectiv de decontare a costului acestora.

În act este precizat şi modelul cererii care trebuie depusă de solicitanţi în acest sens, precum şi condiţiile specifice şi punctajele aferente utilizate pentru ierarhizarea acestora.

Klaus Iohannis, a promulgat prin decret prezidențial Proiectul de Lege, trimis de PNL, pentru modificarea şi completarea Legii nr.223 din 24 iulie 2015 privind pensiile militare de stat. Noile modificări au intrat în vigoare la începutul acestei luni.

Românii care nu mai pot beneficia de pensii militare

Prin această lege se dorește o minimă reparație morală, astfel încât cei care au făcut parte din aparatul represiv al regimului comunist, care au săvârșit infracțiuni contra umanității și au fost condamnați printr-o sentință definitivă și irevocabilă, să nu mai beneficieze de pensii militare.

,,Nu beneficiază de pensie de serviciu ori de pensie de invaliditate, în condiţiile prevăzute de prezenta lege, pensionarii care au fost condamnaţi definitiv pentru săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii”, prevede legea. Deși în unele cazuri nu s-a putut continua procedura judiciară pentru că autorii infracțiunilor decedaseră, totuși două cazuri de răsunet trebuie menționate:

condamnarea definitivă la 20 de ani de închisoare pentru Alexandru Vișinescu, fost comandant la Penitenciarul Râmnicu Sărat, precum și pentru Ion Ficior, fost comandant al Coloniei de muncă Periprava, care a deținut si alte poziții în sistemul penitenciar comunist în anii ‘50 -’60 (deținuții politici erau supuși la rele tratamente, bătăi și alte violențe, erau lipsiți de hrana, medicamente și asistență medicală). Cei doi au decedat în penitenciar în anul 2018, în timp ce își ispășeau pedeapsa.

Citeşte şi:Ministerul Apărării susţine modificarea legii pensiilor pentru militari