Clotilde Armand, la protestul din Piaţa Universităţii: Este o luptă pentru democraţie şi transparenţă

Aproximativ 300 de persoane s-au adunat sâmbătă după-amiază, la Piaţa Universităţii, pentru a cere renumărarea voturilor de la alegerile locale din Sectorul 1 al Capitalei.

11 iun. 2016, 13:20

Update. La protest şi-a făcut apariţia şi Clotilde Armand, care a obţinut locul doi la alegerile pentru Primăria Sectorului 1, conform BEC.

Citeşte şi:  Clotilde Armand contestă numărarea voturilor şi atacă alegerile într-un tur la Curtea Constituţională

 
”Sunt tristă că am pierdut ieri, dar sunt bucuroasă că sunteţ aici. Noi, cu toţii, suntem aici pentru democraţie, pentru transparenţă. Este o luptă pe care o avem în comun şi vă mulţumesc că sunteţi aici, pentru că avem aceleaşi idealuri, aceeaşi cauză”, a declarat Clotilde Armand din mijlocul protestatarilor, conform News.

„Nu mi se pare corect să ştiu că votul meu nu este numărat corect şi acesta ar trebui să fie şi procesul democratic. Noi nu suntem într-o democraţie participativă unde putem să decidem toate legile. Noi putem să decidem foarte puţine lucruri. Dacă însăşi procesul acesta nu este unul valid, nu ştiu cum am mai putea avea încredere în instituţiile statului”, a declarat Florin Bădiţă, unul dintre organizatorii care au lansat pe Facebook anunţul de organizare a acestui protest începând cu ora 15,00.

Conform reţelei de socializare, mai mult de 4,7 de mii de persoane şi-au anunţat participarea la protest.

Printre participanţi se află şi scriitorul Gabriel Liiceanu, relatează Agerpres.

”Înţeleg că există suspiciuni serioase legate de o fraudare a alegirilor în Sectorul 1, ori, pentru mine, fraudarea votului este cel mai grav atentat la adresa democraţiei pentru că îi surpă fundamentele, iar noi cei care votăm devenim nişte caraghioşi distribuiţi într-o mascaradă politică. Ideea că se aleg ei între ei folosindu-ne pe noi în scenariul acesta mi se pare intolerabil. Pur şi simplu aş vrea să protestez la ideea că deşi există oameni politici condamnaţi pentru fraudarea votului în 2012, s-ar părea că acest demers inimaginabil pentru democraţia autentică mai există azi la noi. Dacă n-ar fi nicio problemă nu văd de ce nu s-ar număra voturile sau de ce nu s-ar reface alegerile”, a spus Liiceanu, citat de News.

„Ne vedem sambata de la ora 15:00, pentru a apara statul de drept.
Procesul democratic este compromis daca modalitatea de a vota este fraudata. Solicitam de urgenta renumărarea voturilor pentru a pastra integritatea procesului democratic, atat in Romania, precum si in relatia Romaniei cu statele membre din UE si in afara granitelor statelor UE.

Există suspiciuni că în sectorul 1 din București s-au comis fraude electorale. Solicităm Biroului Electoral Central și unităților din teritoriu să solicite renumărarea voturilor pentru a clarifica aceste suspiciuni. Cerem să avem certitudinea unui vot corect, într-un stat de drept care funcționează și în care instituțiile aflate în serviciul cetățenilor respectă legile în vigoare. Până când aceste lucruri se vor întâmpla, ne întâlnim pentru a comemora democrația în România”, se arată pe pagina evenimentului de pe Facebook.

Citeşte şi: REZULTATE FINALE ALEGERI LOCALE 2016: Votul pentru primari: PSD – 34,83%, PNL – 31,49% şi ALDE – 5,73%