Câţi bani aţi dat Guvernului anul trecut şi pe ce i-a cheltuit

În "luna cadourilor", Guvernul a cheltuit cu 50% mai mult decât media lunară din 2011 - arată o analiză a Gândul.info. Guvernul a reuşit să respecte ţinta de deficit bugetar, de 4,4% din PIB, asumată faţă de FMI, dar mai ales pe seama creşterii TVA. Cheltuielile cu investiţiile şi cu plata medicamentelor ar putea fi doar plata unor datorii faţă de furnizori.

28 ian. 2012, 09:19
Câţi bani aţi dat Guvernului anul trecut şi pe ce i-a cheltuit

„Dacă este vorba despre plata arieratelor, deşi plata datoriilor statului este în sine un lucru foarte bun pentru mediul de afaceri, înseamnă totuşi că la finele anului trecut nu am avut o imagine concretă asupra valorii adevărate a acestor arierate. Vorbim despre o cheltuială suplimentară, peste veniturile încasate, de circa 1,3% din PIB. Este o sumă imensă”, a declarat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, citat de Gândul.

 

Consiliul Fiscal, înfiinţat la cererea FMI, are menirea de a analiza politica fiscală a Guvernului şi aplicarea acesteia şi de a prezenta concluziile în rapoarte publice privind.

 

Statul a încasat 43,1 miliarde de euro la bugetul general consolidat, cu circa 3 miliarde de euro mai mult decât în 2010, conform execuţiei bugetare preliminară. Deficitul bugetar a scăzut de la 6,5% din PIB la 4,35% din PIB.

 

Citeşte mai departe în Gândul.