Câţi bani au ieşit anul trecut din Rusia prin spălare de bani

Aproape 2.000 de miliarde de ruble (66 miliarde de dolari), respectiv 4% din PIB, au ieşit anul trecut din prin scheme de spălare de bani, a declarat joi Viktor Zubkov, prim adjunct al premierului, transmite RIA Novosti.

RomaniaTV.net
16 feb. 2012, 17:05
Câţi bani au ieşit anul trecut din Rusia prin spălare de bani

„Circa 2.000 de miliarde de ruble au ieşit din economie, aproape 4% din PIB. Acest fapt influenţează negativ dezvoltarea economică, reduce atractivitatea pentru investiţii şi reprezintă o ameninţare serioasă pentru securitatea naţională”, i-a spus Zubkov preşedintelui Dmitri Medvedev.

Zubkov a arătat că 32 miliarde dolari au fost scoase din ţară prin intermediul unor firme înregistrate în Cipru şi insulele St. Lucia şi Federaţia St. Kitts şi Nevis (din Marea Caraibelor n.r.) şi alte regiuni.

În privinţa activităţilor de spălare de bani din interiorul Rusiei, acestea au depăşit 32 de miliarde de dolari, bani care ulterior au fost transferaţi în afara ţării.

„Potrivit informaţiilor provenite de la instituţiile de reglementare şi control, unele bănci au fost înfiinţate doar pentru operaţiuni ilegale”, a spus Zubkov, care conduce un grup interdepartamental pentru combaterea activităţilor financiare ilegale.

Acest organism analizează principalele tipuri de activităţi de spălare de bani şi concepe metode de combatere a acestora.