Câţi bani au românii pentru investiţii şi cât câştigă cei care îi învârt pentru ei

Investiţiile personale ale românilor se apropie de 7% din valoarea depozitelor bancare, adică de peste 6 ori mai mult ca acum 3 ani. Totuşi, valoarea investiţiei medii a unui român nu depăşeşte 100 de euro, faţă de cei 600 din statistica cetăţenilor  Europei Centrale şi de Est. Totodată, profiturile administratorilor de investiţii personale din România nu ajung la un milion de euro.
Adrian Ionescu
26 ian. 2012, 14:59
Câţi bani au românii pentru investiţii şi cât câştigă cei care îi învârt pentru ei

Erste Asset Management România (EAM) a obţinut un profit net de până în 400.000 de euro (1.585 milioane de lei), anul trecut, din administrarea celor mai mari fonduri de investiţii mutuale locale, potrivit lui Dragoş Neacşu, preşedintele EAM.

 

EAM este lideră a pieţei fondurilor mutuale cu o cotă de piaţă de 35,29% şi împreună cu Raiffeisen Asset Management acoperă aproape 69 % din piaţă, dacă este inclusă Şi ING Asset Management care administrează fonduri înregistrate în Luxembourg, deşi au expunere aproape numai pe România.

 

Prin urmare, prin extrapolare, profitul obţinut din administrarea de investiţii personale nu poate ajunge la un milion de euro, ţinând seamă de faptul că firmele mici luptă, de fapt, să supravieţuiască pe piaţă.

 

„Vom reveni cu date mai precise, dar ce pot spune este că administrarea de investiţii este mai degrabă un centru de cost pentru firmele care fasc parte din grupuri financiare mari“, a spus Dragoş Neacşu în cadrul unei întâlniri cu ziariştii. În vreme ce profitul EAM pe 2011 a scăzut cu mai mult de jumătate, cifra de afaceri a sporit cu peste 50% până la 29,46 milioane de lei.

 

Pe de altă parte, „mai sunt câteva lucruri de făcut din punct de vedere al reglementărilor, inclusiv fiscale, ca să înregistrăm progrese potrivit potenţialului din România şi acestea să se apropie de statisticile central europene“, spune Dragoş Neacşu, care este şi preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF). Statisticile invocate spun că valoarea investiţiei medii în fonduri mutuale este de puţin peste 100 euro în România, adică mult sub media din Europa Centrală şi de Est, unde o persoană investeşte în medie circa 600 de euro.

 

Oficialul AAF crede că „România are potenţialul să se apropie de această medie în următorii trei sau patru ani“, a mai spus Neacşu contând şi pe eventualele intrări de capital peste graniţă, dar şi pe revenirea economiei.

 

AAF face parte dintr-o initiativă de dezvoltare a pieţei regionale din care fac parte 9 ţări din Europa Centrală şi de Est, fapt care ar putea uşura demersurile administratorilor români de a-şi vinde fondurile peste hotare.

 

Piaţa

 

Peste 45% din activele nete de 6,87 miliarde de lei ale fondurilor locale sunt în fonduri monetare care fac plasamente mai ales în depozite şi alte instrumente bancare. O proporţie de peste 29% aparţine fondurilor de obligaţiuni, cu grad ceva mai mare de risc, care fac plasamentee în titluri de stat şi în general în obligaţiuni.

 

Mai sunt pe piaţă fondurile diversificate, care au diferite proporţii de plasamente în acţiuni şi fondurile de acţiuni propriu zise. Alte tipuri de fonduri care fac plasamente în obligaţiuni în valută, sau care au reţete de echilibrare între acţiuni şi depozite bancare acoperă peste 16 % din piaţă.

 

Societăţile de administrare a investiţiilor mai au în gestiune şi peste 82 de milioane de lei sub forma unor conturi individuale. Pentru acestea investitorii contractează direct serviciile administratorilor. Cel mai mare furnizor de servicii de investiţii personalizate este Certinvest, cu active de peste 41 de milioane de lei, urmată de Raiffeisen Asset Management cu peste 37 de milioane de lei, potrivit statisticilor AAF din 31 decembrie.

 

În fine, în afară de fondurile mutuale pe piaţă se mai află şi fondurile mutuale numite „închise“, pentru că nu emit şi nici nu răscumpără continuu titluri, aşa cum fac fondurile mutuale („deschise “).

Participarea la fondurile închise se face odată cu înfiinţarea acestora, iar ieşirea doar la încheierea durate lor de existenţă, dar unele prevăd şi subscrierea sau exitul periodic. Valoarea totală a activelor lor este de 259 de milioane de lei (excluzând SIF-urile, care sunt listate la Bursă).

Cei mai mari administratori pe acest segment sunt Raiffeisen Asset Managament, Certinvest, Globinvest din Cluj şi OTP Asset Management (vezi ataşat Raportul AAF de decembrie 2011).

 

 

 

 

DailyBusiness
Guvernul anunță vouchere pentru plata facturii la electricitate pentru românii cu venituri mici. 4,5 milioane de persoane vizate
Spynews
Povestea cuplului londonez care a renunțat la carierele de succes din Marea Britanie pentru a locui pe Riviera Franceză. De ce au luat această decizie
Bzi.ro
Irina Columbeanu, dispusă să se angajeze în România! Ce a determinat-o să ia această decizie
Fanatik.ro
Horia Ivanovici – Dumitru Dragomir, schimb de replici incendiar după dezmățul de la Beach, Please: „Selly, tu dormi bine? Doar bani, bani, bani, n-ai și tu niciun pic de moralitate?” / „Derbedei! Trebuie arestați!”
Capital.ro
Șoferii trebuie să obțină certificat de omologare individuală. NU este permis accesul pe drumurile publice. Se aplică amendă
Playtech.ro
Ce salariu are un judecător în România în 2025 și la ce vârstă se pensionează, de fapt
DailyBusiness
Andreea Bostănică a primit un cadou de lux de 300.000 de euro. Influenceriţa are doar 20 de ani FOTO
Adevarul
Cine este Iulia Sviridenko, propusă de Zelenski pentru funcția de premier. Cariera discretă a unei tehnocrate cu influență în cercul prezidențial
wowbiz.ro
Alertă maximă! A revenit CIUMA! Primul deces înregistrat în ultimii 18 ani! Autoritățile sunt ÎNGROZITE
Spynews
Geanina Ilieș, dezvăluiri din culisele interviului cu Jennifer Lopez! Ce subiecte a abordat prezentatoarea în discuția cu artista
Spynews
Polițiștii au descins la casa uneia dintre fostele iubite a lui Emil Gânj, bărbatul care ar fi ucis-o pe Anda. Când l-a văzut ultima dată. Femeia se teme pentru viața ei
Evz.ro
BNR: Datoria externă a României a crescut în primele luni ale anului
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Apa caldă se oprește pentru aproape 700 de imobile din Capitală! Ce zone sunt afectate de lucrările la rețeaua termică
Cancan.ro
Pilotul Air India ar fi prăbușit intenționat aeronava cu 260 de pasageri la bord. Care este motivul descoperit abia acum
Playsport.ro
Zăcământul uitat care transforma România într-o superputere. Poate salva Europa de criza...
Capital.ro
Noi dezvăluiri despre Călin Georgescu. Victor Ponta scoate totul la suprafață: Ai grijă...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
„Inima mea nu acceptă cât te-ai chinuit pe un pat de spital” Familia tânărului ucis de un luptător K1 își strigă durerea și cere să se facă dreptate
Horoscop zilnic pentru toate zodiile – 13 iulie 2025. O zi de duminică plină de surprize
MediaFlux
Ministrul Muncii anunță noile pensii. Câți bani se primesc după noua recalculare
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai îngustă mașină din lume are lățime de doar 50 cm. A fost proiectată de un mecanic din Italia