Câţi bani câştigă o badantă din Italia. Salariul pentru care româncele se sacrifică în străinătate

Anual, mii de românce sunt nevoite să meargă la muncă în străinătate pentru ca cei de acasă să aibă un trai mai bun. Multe dintre ele ajung în Italia, acolo unde îngrijesc bătrâni. Fac asta pentru sume cuprinse între 700 şi 1500 de euro.

14 sept. 2021, 09:45
Câţi bani câştigă o badantă din Italia. Salariul pentru care româncele se sacrifică în străinătate
Câţi bani câştigă o badantă din Italia. Salariul pentru care româncele se sacrifică în străinătate

Câţi bani câştigă o badantă din Italia. Mii de românce îşi sacrifică viaţa peste hotare, îngrijind bătrâni, pentru ca cei de acasă să ducă un trai decent.

Câţi bani câştigă o badantă din Italia

Citeşte şi Sacrificiile badantelor românce plecate în Italia. Cuvintele dure auzite din partea copiilor: „Ne-ai abandonat, acum ce mai vrei de la noi?”

Peste 860.000 de femei lucrează ca badante în Peninsulă. Româncele se numără printre preferatele italienilor, în detrimentul celor din Maroc şi Filipine. Acestea sunt recunoscute pentru faptul că sunt muncitoare, iar italienii au încredere să-şi lase bătrânii în grija lor.

“Este prima dată când este recunoscută calificarea pe care o au aceste persoane. Badantele fac o muncă, nu este recunoscută, iar statul italian, într-o situație de criză, a angajat persoane calificate, un precedent pentru a recunoaște aceste femei care lucrează cu persoane cu demență, fac injecții, plus îngrijiri medicale”, a declarat Sebastian Toc, specialist la Institutul de Cercetare a Calității Vieții, potrivit spynews.ro.

Citeşte şi Replicile dure ale unor românce la un anunţ din Italia pentru postul de badantă: Hai sictir! Și-a pierdut mințile! 300 euro ca un sclav

Sărăcia de acasă le-a făcut pe românce să plece peste hotare să îngrijească bătrânii. Sunt multumite că nu plătesc cazare şi mâncare, iar cu banii câştigaţi printre străini îşi întreţin familiile rămase în ţară.

O bandantă câştigă în Italia între 700 şi 1500 de euro pe lună. Cele mai multe încasează, însă, în jur de 1.200 de euro pe lună. Femeile au următoarele sarcini:

acordarea asistenței
îngrijirea
supravegherea vârstnicului
supravegherea stării de sănătate a persoanei vârstnice
acordarea de sprijin în afara casei sau călătorii
pregătirea mesei
administrarea medicamentelor
realizarea menajului
acordarea suportului fizic și moral

Româncele reprezintă cea mai mare forță de muncă în domeniul îngrijirii bătrânilor în țări ca Spania, Italia, Germania sau Austria.

Potrivit datelor făcute publice de ISTAT, în Italia trăiesc aproximativ 1.200.000 de români.

„Un exod care este în mare parte feminin. Femei care, cu un bagaj și nişte bani în buzunar, ajung în țara noastră pentru a „avea grijă” de cei mai fragili dintre noi, dar și pentru a munci pe câmp și pe șantiere. Ele fac acest sacrificiu pentru a îmbunătăți viața copiilor lor, pentru a le permite să studieze, pentru a le oferi mai mult decât ar putea primi. Dar, de cele mai multe ori, calea se transformă într-un drum sinuos, pavat cu durere, singurătate, abandon, vinovăție”, scrie Huffington Post Italia.