Câți bani câștigă un grefier în România. Suma trece de 1.000 de euro pentru cei care au studii superioare

Ce salariu primește un grefier în România. Este unul dintre locurile de muncă care nu au fost afectate de inflație, remunerația fiind destul de mare.

20 mart. 2023, 17:42
Câți bani câștigă un grefier în România. Suma trece de 1.000 de euro pentru cei care au studii superioare
Ce salariu are un grefier în România

Românii trec printr-o perioadă dificilă din cauza inflației, mulți dintre aceștia constatând că nu își mai permit să aibă acelați trai de viață ca înainte. Totuși, există și persoane cu locuri de muncă care nu au fost atât de afectate. Spre exemplu, salariul unui grefier poate ajunge la aproximativ 1.000 de euro lunar.

Grefieri sunt funcționari în cadrul instituțiilor Ministerului Justiție, care au un rol important în soluționarea cazurilor ajunse în diferitkie instanțe. Profesia de grefier este reglementată de Legea nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar din instanțe și parchete, cu modificările ulterioare, și Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.

Citește și: Ce salarii primesc angajații de la Pepco. Câți bani încasează un casier și un șef de magazin lunar

Acestora le revine sarcina de a îmbunătăți calitatea actului juridic și de a sprijini judecătorii în activitatea lor. Aceștia se ocupă și de întocmirea actelor procedurale.

Salariile grefierilor depășesc cu ușurință suma de 5.000 de lei net pe lună. Printre beneficiile extrasalariale se numără asistența medicală gratuită (inclusiv pentru soț/soție și copiii minori), dar și locuința de serviciu, în cazul în care nu deține o proprietate personală, sau plata chiriei, conform observatornews.ro.

Ce salariu are un grefier

Există grefieri care au salarii ce depășesc 1.000 de euro. Potrivit declarațiilor de avere care se regăsesc pe site-ul Înaltei Curți de Casație și Justiție, un prim-grefier în cadrul Curții Supreme a realizat într-un an câștiguri salariale de 76.867 de lei, adică un venit lunar de circa 6.400 de lei net.

Citește și: Salarii pompieri 2023. Pentru câţi bani pe lună îşi riscă viaţa angajaţii chemaţi la 112

Un angajat la Curtea de Apel București a câștigat într-un an, conform declarației de avere din iunie 2019, 73.933 de lei, adică un salariu de aproximativ 6.100 de lei net pe lună.

Grefierii care au o vechime mai mare de 20 de ani primesc un salariu cuprins între 4.561 și 5.110 lei, și dacă au și studii superioare salariul este cuprins între 5.008 și 5.417 lei.

Un grefier-șef serviciu cu studii medii primește un salariu de 7.019 lei, iar un grefier-șef secție, sau prim-grefier sau grefier-șef, grefier-arhivar șef și grefier-șef cabient are un venit de 7.546 de lei. Cei care au studii superioare câștigă 9.476 lei.