Câţi bani câştigă un medic de familie în România. Sumele pe care le primeşte chiar dacă nu are nicio consultaţie

Fiecare persoană cu domiciliul în România este înscrisă la un medic de familie pe listele cu pacienţi. Cu cât are mai multe persoane înscrise, cu cât medicul de familie câştigă mai mulţi bani de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. În 424 de localităţi nu există niciun medic de familie. Preşedintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu, estimează că peste 10 ani nu vom mai avea medici de familie, în condiţiile în care în prezent aproape jumătate au peste 61 de ani, iar cei sub 35 de ani reprezintă doar 2,2% din total.

14 iul. 2022, 16:05
Câţi bani câştigă un medic de familie în România. Sumele pe care le primeşte chiar dacă nu are nicio consultaţie

Pentru fiecare persoană aflată în evidenţa unui medic de familie este acordat un punctaj. De exemplu, valoarea garantată a punctajului este de 8,95 de lei. În schimb, punctajul este mai mare în cazul copiilor cu cuprinse între 0-3 ani și persoanele de peste 60 de ani.

În cazul pacienţilor cu vârste cuprinse între 4 şi 59 de ani, un medic de familie primeşte 7,2 puncte. Apoi, punctele se înmulţesc cu 8,95 de lei, adică contravaloarea unui punct în primul trimestru al anului 2022.

Medicul de familie încasează bani chiar şi pentru pacienţii înscrişi, chiar dacă aceştia nu calcă pragul cabinetului pentru consultaţie.

Un medic care are anul acesta 1.000 de pacienți înscriși, toți cu vârsta cuprinsă între 4 și 59 de ani, va primi pentru pacienții săi suma de 8.950 de lei pe lună fără să facă nicio consultație. Restul banilor primiți sunt în funcție de serviciile prestate.

Dacă medicul va supraveghea, de două ori pe lună, un sugar, din luna a 7-a până în luna a 9-a inclusiv, sunt prevăzute două consultații pentru fiecare lună, calculate la 5,5 puncte x 3,55 de lei, adică 19,52 de lei.

„Referitor la plata unui medic de familie pentru un pacient din listă fără să facă nicio consultație facem următoarele precizări: Modalitățile de plată în asistența medicală primară sunt: plata ‘per capita’ prin tarif pe persoană asigurată, conform listei proprii de persoane înscrise asigurate, și plata prin tarif pe serviciu medical exprimat în punctaj pentru unele servicii medicale prevăzute de Ordinul MS/CNAS nr.397/836/2018.

Suma cuvenită prin plată ‘per capita’ se calculează prin înmulțirea numărului de puncte rezultat în raport cu numărul și structura pe grupe de vârstă a persoanelor asigurate înscrise în lista medicului de familie”, a explicat președintele-director general al Casei de Asigurări de Sănătate Olt, Valentin Florin Ciocan, conform Playtech.ro.

Citeşte şi: Cantitate uriașă de alge la Marea Neagră / Cât de periculoase sunt pentru sănătate plantele subacvatice

În județul Olt s-a înregistrat și un record în ceea ce privește numărul de pacienți. Astfel, un medic de familie are în evidență nu mai puțin de 3.519 pacienți. Totul este legal deoarece legea asistenței primare prevede doar numărul minim de pacienți pe care îi poate avea un medic, dar nu și numărul maxim. Astfel, un medic trebuie să aibă minimum 800 de pacienți în mediul urban și 450 în mediul rural.

Chiar şi în aceste condiţii, România are nevoie urgentă de peste 2000 de medici de familie. În 424 de localităţi nu există niciunul. Preşedintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu, estimează că peste 10 ani nu vom mai avea medici de familie, în condiţiile în care în prezent aproape jumătate au peste 61 de ani, iar cei sub 35 de ani reprezintă doar 2,2% din total, potrivit News.ro. „Vom muri mai repede şi vom fi bolnavi mai repede”, avertizează şi Raluca Zoiţanu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie.

Citeşte şi: Alexandra Becali a dat lovitura vieţii. „Formidabil, este unicat în România!”