Câţi bani decontează statul pentru serviciile de spitalizare în clinicile private. CNAS a anunţat modalitatea de calcul a tarifelor decontate

CNAS a anunţat modalitatea de calcul a tarifelor decontate pentru serviciile de spitalizare în clinicile private, precizând că suma se calculează în funcţie de complexitatea cazurilor.

01 iul. 2021, 19:03
Câţi bani decontează statul pentru serviciile de spitalizare în clinicile private. CNAS a anunţat modalitatea de calcul a tarifelor decontate

Câţi bani decontează statul pentru serviciile de spitalizare în clinicile private. Potrivit CNAS, suma care se decontează în cazul spitalizării într-o clinică privată variază în funcţie de complexitatea cazurilor şi este cuprinsă între 624 de lei şi 21.132 lei.

Câţi bani decontează statul pentru serviciile de spitalizare în clinicile private

Citeşte şi Gabriela Firea critică dur alocarea de fonduri din bugetul CNAS către spitalele private: „Asistență medicală gratuită mai puțină și de o calitate mai proastă pentru marea majoritate a cetățenilor”

”Normele de aplicare ale Contractului – cadru, aprobate prin Ordinul MS-CNAS nr.  1068/627, conţin reglementări referitoare la modalitatea de calcul a tarifelor decontate pentru servicii de spitalizare acuţi (DRG)  furnziorilor cu care casele de asigurări de sănătate se află în contract. Suma rambursată din FNUASS pentru  cazurile de spitalizare acuţi (DRG) se calculează în funcţie  de complexitatea cazurilor rezolvate, fără diferenţieri determinate de forma de proprietate a unitaţilor sanitare cu care casele de asigurări de sănătate se află în relaţii contractuale”, a transmis CNAS, într-un comunicat e presă.

Potrivit sursei citate, tariful decontat  se calculează înmulţind tariful pe caz ponderat (TCP) cu valoarea relativă a cazului (VR).

CNAS precizează că TCP (tariful pe caz ponderat)  are o valoarea relativ fixă, de aproximativ  1.485 de lei, pentru majoritatea spitalelor. VR  exprimă raportul dintre tariful unui diagnostic şi tariful mediu al tuturor diagnosticelor. VR variază între 0,42 (ex.proceduri pentru strabism) şi 14,23 (ex.traheostomie).

”Astfel, valorile decontate  pentru  cazurile de spitalizare  acuţi (DRG) sunt cuprinse între  624 de lei (ex.proceduri pentru strabism)  si 21.132 lei (ex.traheostomie). De exemplu, pentru o  nastere, casa de asigurări de sănătate decontează spitalului cu care se află în contract   tarife cuprise  între  aproximativ  1.400 lei  pentru o naştere normală, fără complicaţii, şi aproximativ 3.400 lei pentru o naştere cezariană, cu complicaţii grave”, a mai transmis CNAS.

Citeşte şi Veste pentru toți românii! Tratamente la privat cu banii dați la CNAS. Guvernul adoptă o nouă OUG

Pentru naştere, valoarea relativă (VR) a cazului variază:

Nastere prin cezariană cu CC catastrofale- 2,3123
Nastere prin cezariană cu CC severe- 1,5752
Nastere prin cezariană fara CC catastrofale sau severe- 1,2223
Nastere vaginală cu proceduri in sala de operatii cu CC catastrofale sau severe- 1,2412
Nastere vaginală cu proceduri in sala de operatii fara CC catastrofale sau severe- 0,9388

Condiţiile de acordare a asistenţei medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale se modifică de la 1 iulie, fiind introduse devizul estimativ pe care pacienţii care se internează în spitalele private trebuie să îl primească cu cel mult cinci zile înainte de internare, dar şi contribuţia personală pe care pacienţii care merg la aceste spitale o pot plăti.

Printre schimbările care survin de la 1 iulie în contractul cadru privind acordarea asistenţei medicale se numără posibilitatea recomandării de servicii conexe actului medical furnizate de fizioterapeuţi şi psihologi pacienţilor care au avut COVID-19, creşterea numărului de vizite la domiciliu decontate medicilor de familie, dar şi asigurarea unui „pachet de prevenţie” celor de peste 40 de ani, care prevede până la trei consultaţii pentru evaluarea riscului şi monitorizare medicală.