Câţi bani face statul din ţigări? 9 miliarde de lei în 2019 doar de la British American Tobacco

British American Tobacco a plătit în 2019 peste 9 miliarde de lei către bugetul de stat, sub formă de accize, TVA, taxe salariale și alte taxe. Suma ajunsă în visteria statului a fost mai mare cu circa 15% față de 2018, în principal datorită reducerii traficului ilicit. Compania este cel mai mare jucător din industria tutunului, cu o cotă de piață de peste 53%.

RomaniaTV.net
19 mai 2020, 08:24
Câţi bani face statul din ţigări? 9 miliarde de lei în 2019 doar de la British American Tobacco

Sumele suplimentare ajunse la stat s-au datorat în primul rând creșterii încasărilor din acciză, în contextul în care anul trecut s-au vândut legal mai multe țigări pe fondul scăderii contrabandei cu circa 15%.Accizele reprezintă circa 60% din prețul unui pachet de țigări, peste care se adaugă TVA-ul, ajungându-se ca taxele să însemne 80% din suma plătită pe un pachet de țigări.

„Cele câteva miliarde de lei încasate în plus de către stat sunt dovada clară că reducerea contrabandei are efecte benefice imediate: statul are mai mulți bani pentru a-și finanța prioritățile, companiile care-și platesc taxele pot funcționa într-un mediu concurențial corect iar fumătorii sunt protejați de produse de calitate și origine incerte”, a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic și Relații Publice în cadrul British American Tobacco, liderul pieței de tutun din România.

În 2019, nivelul contrabandei a fost de 13,9%, în scădere față de 16,3% în 2018, ceea ce înseamnă că anul trecut 1 din 7 țigarete consumate în România a provenit de pe piața neagră, față de 1 din 6 cu un an mai înainte.

„Această tendințăse va menține doar dacă Guvernul va dezvolta o strategie națională de luptă împotriva traficului ilicit, care să implice toate autoritățile competente, și dacă Parlamentul va înțelege efectele negative ale celei mai radicale propuneri anti-tutun de până acum, care prevedere interzicerea expunerii țigaretelor în magazine și introducerea unor noi taxe”, a adăugat Ileana Dumitru.

British American Tobacco este lider de piață în România cu o cotă de peste 53%, fiind al doilea cel mai mare contribuabil la bugetul de stat. Compania are peste 3.000 de angajați și creează alte 30.000 de locuri de muncă pe lanțul de distribuție și aprovizionare.