Pe 4 mai şi 18 mai 2025, românii vor vota pentru alegerea viitorului preşedinte al ţării, iar procesul electoral va fi supravegheat de mii de persoane, implicate activ, ce vor primi bani pentru această activitate. Fiecare secţie de votare va include membri, preşedinţi şi observatori, care se vor asigura că votul se desfășoară corect și în condiții optime.
Românii implicaţi în mod direct în procesul electoral nu vor efectua doar o muncă voluntară, ci vor primi bani pentru activităţile lor.
Indemnizaţiile pentru membrii, preşedinţii secţiilor de votare şi observatori variază în funcţie de funcţia ocupată, tipul biroului electoral şi caracteristicile secţiei de votare.
„Președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare din țară, locțiitorii acestora și operatorii de calculator primesc indemnizațiile nu mai mult de cinci zile pentru primul tur de scrutin și de trei zile pentru al doilea tur de scrutin”, iar „membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate care îndeplinesc și atribuțiile operatorilor de calculator primesc indemnizațiile nu mai mult de cinci zile pentru fiecare tur de scrutin”, iar „președinții birourilor electorale pentru votul prin corespondență și locțiitorii acestora primesc indemnizațiile nu mai mult de şapte zile pentru fiecare tur de scrutin”.
Citește și : Vot Diaspora 2025. Secțiile de votare se deschid pe 2 mai, ora locală 07.00. Unde se află cea mai apropiată
Indemnizațiile variază în funcție de funcția ocupată, iar președinții secțiilor de votare vor primi sume semnificative.
De exemplu, „preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare din ţară primesc 248 lei pe ziua de activitate, preşedintele Biroului Electoral Central primeşte 263 lei pe ziua de activitate, iar preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate primesc 548 lei pe zi de activitate”.
De asemenea, membrii secțiilor de votare for fi remunerați în funcție de atribuțiile lor, iar sumele pot ajunge la 495 de lei pe zi: „Membrii birourilor electorale judeţene primesc câte 225 lei pe zi de activitate, dar membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate care îndeplinesc şi atribuţiile operatorilor de calculator primesc 495 lei pe zi de activitate”.
În schimb, observatorii care monitorizează alegerile nu sunt remunerați, activitatea acestora fiind una voluntară.
„Observatori independenţi pot fi românii care au drept de a vota, dar nu fac parte din vreun partid politic. Rolul său este să fie prezent în secția de votare și să urmărească corectitudinea procesului electoral, fără a interveni direct în desfășurarea operațiunilor electorale”.