Câţi bani trebuie să ai puşi deoparte la 30, 40 şi 50 de ani. Cât este fondul de urgenţă cash care nu trebuie să lipsească din casă

Fie ca este vorba de dobanzi bancare sau de investitii, banii economisiti si lasati sa creasca in timp pot deveni o sursa importanta de venit pasiv sau de sprijin pentru viitoarele obiective financiare.
Filip Stan
20 ian. 2024, 20:28
Câţi bani trebuie să ai puşi deoparte la 30, 40 şi 50 de ani. Cât este fondul de urgenţă cash care nu trebuie să lipsească din casă

Economisirea, fie ea cash sau in cont, joaca un rol deosebit de important in asigurarea securitatii financiare pe termen lung, indiferent de suma economisita sau varsta la care se incepe. Primul si cel mai evident avantaj este ca economisirea creeaza o baza financiara solida pentru viitor. Indiferent de cat de mica este suma pusa deoparte, aceasta se poate dovedi a fi un fond de urgenta, ajutand la acoperirea cheltuielilor neasteptate sau la rezolvarea unor situatii neprevazute, evitand astfel imprumuturile sau datoriile.

Economisirea incurajeaza obiceiurile sanatoase de gestionare a banilor si invatarea disciplinei financiare de la o varsta frageda. Chiar si economisirea unei sume modeste poate genera dobanzi sau randamente in timp. Fie ca este vorba de dobanzi bancare sau de investitii, banii economisiti si lasati sa creasca in timp pot deveni o sursa importanta de venit pasiv sau de sprijin pentru viitoarele obiective financiare.

In plus, economisirea regulata poate contribui la reducerea stresului financiar. A avea o rezerva de bani economisita ofera un sentiment de siguranta si stabilitate financiara, reducand anxietatea legata de problemele financiare imprevizibile.

DOCUMENT Cât cash poţi să ai în casă, ce se întâmplă din 2024 cu românii care nu au card bancar
Un alt aspect esential este acela ca economisirea timpurie creeaza o mentalitate de planificare a viitorului. Invata oamenii sa isi stabileasca obiective financiare realiste si sa urmareasca atingerea acestora in timp, ajutandu-i sa devina mai constienti si mai proactivi in gestionarea banilor.

In medie, romanii au 10.000 de lei pusi in depozite bancare, conform celor mai recente date furnizate de Banca Nationala a Romaniei, ceea ce semnifica un nivel redus al economiilor individuale. Totusi, cati bani ar trebui sa avem economisiti in functie de varsta pe care o avem? Mai multe detalii in acest sens ne ofera Adrian Anghel, Head of Sales in cadrul OTP Asset Management.

Cati bani sa avem economisiti in functie de varsta?
Cand ai in jur de 20 de ani, inceperea economisirii, chiar si cu 10% din salariu, se poate dovedi a fi extrem de importanta. De asemenea, nu uita nici de contributia la Pilonul III de Pensii. Pe langa acestea, directionarea restului banilor catre fonduri de investitii cu expunere pe actiuni este recomandata.

Persoanele cu varsta de peste 30 de ani ar trebui sa aiba economisit deja de doua ori venitul anual, urmand sa ajunga la de trei ori venitul pana la varsta de 40 de ani. Chiar daca acest obiectiv poate parea dificil de atins, ajustarea cheltuielilor si economisirea a 23% din salariu pot fi solutii utile. La varsta de 40 de ani, conform recomandarilor Fidelity, ar trebui sa ai economisit de sase ori venitul tau anual, cu accent pe maximizarea economiilor si pe randamentul investitiilor.

Pe masura ce varsta creste, economisirea devine si mai importanta. Pentru persoanele de peste 50 de ani, obiectivul este de a avea economisit de opt ori venitul anual pana la varsta de 60 de ani. In plus, consultarea unui expert financiar si ajustarea portofoliului de investitii sunt pasi esentiali.

La varsta de peste 60 de ani se recomanda sa ai economisit de zece ori venitul anual si sa te orientezi spre investitii mai sigure, cum ar fi obligatiunile. Aceste recomandari sunt menite sa asigure un nivel confortabil de trai si dupa pensionare, fiind adaptate nevoilor si obiectivelor individuale. Este important sa incepi economisirea cat mai devreme. Tine cont ca pasii mici fac intotdeauna diferenta in perspectiva financiara pe termen lung!, scruie manager.ro.

 

Câţi bani cash trebuie să ai mereu în casă. Sfatul specialiştilor: „Sunt foarte puţini care fac asta”

Un expert în probleme finaciare a dezvăluit câţi bani cash trebuie să ai mereu în casă. Sfatul specialiştilor: „Sunt foarte puţini care fac asta”. Cei mai mulți dintre români nu procedează așa, fie că nu au cum să economisească acea sumă de bani, fie că nu sunt conștienți de nevoia unui astfel de fond.
Bogdan Dinu, consilierul multor milionari din România, a spus care sunt banii care nu trebuie să ne lipsească niciodată din casă. Este vorba despre un fond de urgență și un fond de siguranță care poate fi de mare ajutor în cazuri extreme.

”Un fond de urgență este bine să îl aibă toată lumea înainte să se apuce să investească. În general reprezintă o sumă de aproximativ 2000 de lei, 1500-2000 de lei care să îți acopere diverse cheltuieli urgente care pot apărea în viața de zi cu zi”, a spus Bogdan Dinu.
Citește și: Care este obiectul care atrage banii în casă ca un magnet

Expertul în bani a spus și la ce ne-ar putea ajuta acei bani puși de-o parte.

La ce va fi folosit fondul de urgență

”S-a stricat frigiderul, a căzut copilul și trebuie mers de urgență cu el la spital, am avut un mic accident la mașină, s-a spart cauciucul și trebuie să cumpărăm un cauciuc nou… Deci tot felul de cheltuieli din viața de zi cu zi care trebuie acoperite fără să mergem la bancă să luăm credit, sau mai rău, să mergem la IFN-uri, să luăm credit și să plătim în plus față de cât avem de plată din cauza problemei apărute în viața noastră”, a mai spus Bogdan Dinu.

S-a modificat legea banilor cash. Suma maximă care poate fi utilizată într-o zi de un român

Expertul a mai spus de ce trebuie neapărat ca fondul de urgență să fie disponibil cash, în casă.

De ce fondul de urgență trebuie să fie sub formă de cash

”Recomandarea mea, acum fiecare face cum vrea, este să ținem bani cash, pentru că fondul de urgență poate să fie de ajutor chiar atunci când nu merg POS-urile. S-a întâmplat să nu mai poți să plătești cu cardul sau cu telefonul. Așa că iei din fondul de urgență și dacă nu mai ai apă în casă sau mâncare, s-a rezolvat”, a mai explicat specialistul financiar.

Din păcate, mulți români nu conștientizează beneficiile unui fond de urgență, astfel că în momentul în care au un accident cu mașina sau au o problemă medicală mai importantă și au nevoie de o sumă mai mare de bani, ajung să se împrumute, chiar și cu dobândă.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!