Câți bani trebuie să faci dacă vrei să locuiești în Spania. Este mult mai scump decât cred românii

Cei mai mulți români care aleg să se mute din România optează pentru țări precum Italia sau Spania. Totuși, foarte puțină lume știe care sunt, în realitate, costuriile pe care trebuie să și le asume pentru a trăi peste hotare.

28 dec. 2023, 13:03
Câți bani trebuie să faci dacă vrei să locuiești în Spania. Este mult mai scump decât cred românii
Câți bani trebuie să faci dacă vrei să locuiești în Spania. Este mult mai scump decât cred românii

Spania este printre destinațiile preferate de români pentru emigrare, mulți plecând cu speranța că viața în străinătate este mai accesibilă decât în România, iar nivelul de trai este mai ridicat. Cu toate acestea, realitatea pare să fie diferită de așteptări. Un individ aflat în această situație a împărtășit pe platformele de socializare cât de dificil este să te descurci cu nivelul salarial în Spania.

Citește și: Afacerea unui român din Spania, vandalizată și boicotată pentru că angajații nu cunosc dialectul catalan

În perioada 2020-2021, Ministerul Muncii din România a raportat că aproximativ 1,3 milioane de români s-au întors definitiv în țară. Motivele includ restricțiile de circulație impuse de pandemie, încetarea unor activități economice variate și dificultățile financiare în țara gazdă, unde mulți nu reușeau să facă față cheltuielilor lunar

De câți bani ai, de fapt, nevoie ca să trăiești în Spania

Un român a publicat lista de cheltuieli necesare într-o lună, care însumează 1880 de euro: „Restul, dacă ne mai trebuie, ne împrumutăm. Ați vrut Spania, luați Spania”, a scris acesta la finalul listei.

Acesta și-a intitulat lista „Viața în Spania”, iar la cheltuieli a notat strictul necesar:

  • 500 de euro pentru chirie
  • 60 de euro pentru lumină
  • 40 de euro pentru internet
  • 60 de euro pentru comunitate, locuind la bloc
  • 300 de euro pentru rata la mașină
  • 50 de euro pentru apă
  • 200 de euro pentru țigări
  • 500 de euro pentru mâncare
  • 150 de euro pentru motorină sau benzină
  • 20 de euro pentru internetul pe telefon.

Dacă fumezi, mai adaugi 200 de euro, ajungând la 1880 de euro. Calculat la cursul actual, suma este de 9.193,58 lei. La finalul lunii, românul rămâne cu un gust amar după ce își plătește toate contribuțiile.

Reacțiile la postarea sa au venit imediat, mulți concetățeni sugerându-i să revină în țară, în timp ce alții i-au comunicat că în România probabil nu ar fi avut posibilitatea să susțină astfel de cheltuieli. În plus, au existat și sfaturi referitoare la posibile soluții pentru reducerea costurilor lunare, cum ar fi renunțarea la fumat.

„În România, prețurile sunt ca-n alte țări, iar salariile și pensiile sunt de toată jena! Nu mai bateți câmpii, nu există comparație…!” scrie un internaut.

„Dacă este așa de greu câți dintre cei plecați s-au întors acasă în România??????!!!!” sau „Păi dacă atâta faceți, atât primiți! Dacă făceați o facultate de programator, nu duceați lipsă!!! Un bun programator are 8mii – 10 mii de euro.. E tot una cu tine???”, sau „Cui nu-i place să nu stea în Spania, nu e obligat. Dacă crede că se câștigă mai mult în România e alegerea fiecăruia”.

Cu toate acestea, românii aleg să plece în străinătate pentru a avea parte de un trai decent sau mai decent decât și-ar putea permite în țară. Printre cele mai căutate sunt Marea Britanie, Italia și Spania.

Citește și: Vorbitorii de limba română, la mare căutare în Spania. Au salarii triple față de salariul mediu