Câți bani trimit familiilor de acasă românii plecați la muncă în străinătate. „Probabil că suma reală e de trei ori mai mare”

Românii au trimis în țară, anul trecut, peste cinci miliarde de euro în mod oficial, a transmis Gheorghe Cârciu, secretarul de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. În realitate, însă, suma este de trei ori mai mare.

04 oct. 2022, 14:58
Câți bani trimit familiilor de acasă românii plecați la muncă în străinătate. „Probabil că suma reală e de trei ori mai mare”

„După o statistică oficială, au intrat în anul 2021 5 miliarde de euro prin bănci, oficial, în România. De aici cu siguranță ne dăm seama că discutăm de o sumă mult mai mare pentru că de fiecare dată când revin acasă, revin cu ceva în geantă, în portofel, în buzunar…”, a spus Gheorghe Cârciu, secretarul de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

„Probabil că suma reală e de trei ori mai mare 15 miliarde…”, a subliniat Bogdan Chireac.

„Probabil, putem extrapola… îi taxăm, prin bănici sau transferuri îi taxăm, sunt scumpe“, a mai declarat Gheorghe Cârciu pentru dcnews.

Oficial, românii au trimis acasă în 2021 peste 5,6 miliarde de euro, un record dacă ne raportăm la ultimii trei ani.

Potrivit datelor furnizate de Banca Națională a României, cei mai mulți bani au venit în 2021 din Germania – peste 1,3 miliarde de euro – țara urmată de Marea Britanie. Au trimis mulți bani și românii din Italia, Spania, Franța, Statele Unite și Austria.

Românii din străinătate preferă transferul rapid, mulți aleg Revolut. Au trimis prin intermediul acestei aplicații, în anul 2021, 316 milioane de euro. Această sumă e în creștere cu 79% față de anul 2020, potrivit datelor analizate de aplicația Revolut, care are 18 milioane de clienți la nivel global, din care peste 1,5 milioane în România.

Cele mai mari sume trimise în țară provin de la utilizatorii români din Marea Britanie, Germania și Olanda. Spania și Italia figurează și ele în top 10 țări.

Categoria de vârstă 25-34 de ani a trimis cei mai mulți bani (41% din valoarea totală a remitențelor în 2021).

Citește și Prețurile la alimentele de bază au explodat. Ce pot să cumpere românii cu 100 de lei: ”Milionul nu mai are valoare”

Citește și Lovitură pentru români înaintea sezonului rece. Ce se va întâmpla cu facturile pentru luna septembrie