Câţi bani vor lăsa românii în fondurile de pensii private anul acesta

Averea netă a fondurilor de pensii private va fi de aproape 10 miliarde de lei. Jucătorii de pe piaţa administrării private de fonduri de pensii estimează că activele nete ale fondurilor de pensii obligatorii (aşa numitul Pilon II) vor creşte cu 45% în acest an, mai ales ca urmare a intrării a 340.000 de noi membri. La sfârşitul anului 2012 fondurile de pensii (obligatorii şi facultative vor număra peste 6,15 milioane de participanţi.

31 ian. 2012, 12:41
Câţi bani vor lăsa românii în fondurile de pensii private anul acesta

Suma pensiilor virtuale pe care se vor fi acumulat până la sfârşitul acestui an (mai precis: totalul activelor nete ale fondurilor de pensii private obligatorii) se va ridica la 9,3 miliarde de lei.

 

Cu cele 560 de milioane de lei strânse în fondurile de pensii facultative (Pilon III), totalul va ajunge la aproape 10 miliarde de lei, potrivit estimărilor sintetizate de Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

 

Cea mai mare parte a creşteri de active provine din intrarea de noi participanţi în fondurile de pensii obligatorii, al căror număr este estimat să sporească până la 5,85 milioane până la sfârşitul acestui an la fondurile obligatorii. Randamentele fondurilor de pensii sunt de regulă mici, din cauza profilului conservator al plasamentelor lor.

 

Randamentul mediu ponderat al tuturor fondurilor de pensii obligatorii („de Pilon II“), de la lansare (luna mai 2008) şi pana la sfârşitul anului 2011, a fost de 11,7%, mai mult decât dublu faţă de rata medie anuală a inflaţiei, de 5,3%, spune raportul APAPR.

 

Fondurile de pensii obligatorii („de Pilon II“) au generat un profit net participanţilor în valoare de aproape 730 de milioane de lei. Profitul net a fost calculat de APAPR ca diferrnţă dintre active nete şi contribuţiile brute virate de angajatori în sistem, în numele participanţilor.

 

Fondurile private facultative (Pilon III) nu vor ajunge la sfârşitul anului 2012 la un număr de membri egal cu cei care, vor – nu vor, sunt alocaţi fondurilor de pensii obligatorii. Pilonul III va număra 300.000 de membri, estimările ajungând la circa 40.000 de nou intraţi. Activele nete vor creşte cu 29% faţă de nivelul prezent de 436 de milioane de lei.

 

Noile facilităţi fiscale aşteptate pentru acest an ar urma să îmbunătăţească situaţia.

 

Aşteptări 2012

 

APAPR crede că aplicarea extinderii, de la 1 ianuarie, a deductibilităţii fiscale pentru Pilonul III va conduce la o „creştere uşoară a interesului angajatorilor pentru a include pensiile facultative în pachetele extra-salariale ale unor angajaţi“.

 

Mai sunt necesare, însă, „măsuri pentru simplificarea legislaţiei secundare şi a fluxului operaţional din Pilonul III, ca şi pentru revigorarea sistemului“, ceea ce presupune implicarea Autorităţii de reglementare în domeniu, (Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, CSSPP).

 

În luna martie va avea loc majorarea contribuţiei virate în Pilonul II (fonduri obligatorii) de la 3% la 3,5%, iar anul viitor contribuţia va creşte până la 4% din câştigul brut lunar al participanţilor.

 

Costul bugetar ocazionat de implementarea Pilonului II ]n Romania nu mai este luat în calculul deficitului bugetar (nici al deficitului structural), respectiv al datoriei publice, potrivit prevederilor pachetului de guvernanţă economică adoptat de instituţiile UE la finele anului 2011, spune raportul Asociaţiei  administratorilor APAPR.

 

Circa 150.000 de noi participanţi ar putea adera la fondurile de pensii, odată cu integrarea în fondurile de pensii private obligatorii a bugetarilor din structurile militarizate. Deocamdată reglementările secundare aferente legilor adoptate în anii trecuţi sunt în lucru la CSSPP, CNPP şi la casele sectoriale de pensii.

 

Legea privind plata pensiilor private şi legea privind pensiile ocupaţionale ar putea fi adoptată în cursul acestui an, „în funcţie de evoluţiile din circuitul legislativ.

În prezent, proiectul legii de plată a pensiilor private este finalizat şi aşteaptă adoptarea de către Guvern, iar proiectul legii pensiilor ocupaţionale este în lucru la autorităţile competente“, spune raportul APAPR.