CÂŢI militari români vor lupta în afara ţării în 2014. La ce operaţiuni vor participa

CSAT a aprobat, marţi, Planul de întrebuinţare a forţelor armate ale României în 2014, urmând să fie discolaţi în afara teritoriului 1.311 militari, cu 725 mai puţin decât în 2013, şi 791 de militari și poliţişti din MAI, cu 301 mai mulţi decât în 2013.

17 dec. 2013, 16:42
CÂŢI militari români vor lupta în afara ţării în 2014. La ce operaţiuni vor participa

CSAT a aprobat Planul de întrebuinţare a forţelor armate ale României care se trimit în misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2014, informează Preşedinţia, citată de Mediafax.

Armata României realizează două misiuni esenţiale: apărarea României şi, respectiv, apărarea aliaţilor săi prin participarea la operaţii de apărare colectivă şi promovarea stabilităţii regionale şi globale. Efortul principal îl constituie, în continuare, participarea în cadrul operaţiei ISAF din Afganistan și cu menţinerea angajării în teatrul de operaţii din Balcani.

„În anul 2014, Armata României va disloca la misiuni şi operaţii din afara teritoriului statului român un număr de 1.311 militari. Comparativ cu anul 2013, numărul acestor forţe este diminuat cu 725 de militari. În ceea ce priveşte Ministerul Afacerilor Interne, forţele care vor participa în anul 2014 la misiuni sub egidele Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), ale Uniunii Europene, ale Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) şi ale Organizației Națiunilor Unite (ONU) vor fi de 791 de militari și poliţişti. Faţă de anul 2013, numărul acestora este mai mare cu 301 persoane”, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei.

O altă temă pe agenda şedinţei CSAT a reprezentat-o informarea cu privire la stadiul îndeplinirii Programului multianual de restabilire a capacităţii de luptă a Armatei României pentru perioada 2013 – 2016 şi în perspectivă până în anul 2022. Obiectivele programului au fost stabilite având la bază o creştere anuală a bugetului Ministerului Apărării Naționale în așa fel încât, în anul 2016, acesta să ajungă la un nivel de 2% din PIB.

La şedinţă au participat prim-ministrul Victor Ponta, viceprim-ministrul Daniel Chiţoiu, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, ministrul Justiţiei, Robert-Marius Cazanciuc, ministrul Economiei, Andrei-Dominic Gerea, directorul Serviciului Român de Informaţii, George-Cristian Maior, directorul Serviciului de Informaţii Externe, Teodor Meleşcanu, şeful Statului Major General, Ştefan Dănilă, consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, Iulian Fota, secretarul CSAT Ion Oprişor şi purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Bogdan Oprea.

Au mai participat, ca invitaţi, Bogdan Aurescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătății, și Marcel Opriş, directorul STS.

VEZI SI:

Ponta: Plec cu Chiţoiu să exportăm raţionalitate şi responsabilitate şi altor instituţii