Catolicii sărbătoresc duminică Floriile. Vezi ce tradiţii respectă creştinii romano-catolici şi greco-catolici

Credincioşii catolici celebrează Duminica Floriilor duminică, pe 13 aprilie. Ziua aminteşte de intrarea Mântuitorului Cristos în Ierusalim şi marchează începutul Săptămânii Sfinte, care pregăteşte pătimirea, moartea şi învierea Domnului. Sărbătoarea poartă numele de Florii, deoarece Iisus Hristos a fost întâmpinat în Ierusalim cu flori şi cu ramuri de finic, palmier şi măslin.

RomaniaTV.net
13 apr. 2014, 07:55
Catolicii sărbătoresc duminică Floriile. Vezi ce tradiţii respectă creştinii romano-catolici şi greco-catolici

Creştinii romano-catolici şi greco-catolici sărbătoresc duminică Intrarea Domnului în Ierusalim sau Sărbătoarea Floriilor. Duminica Floriilor sărbătoreşte intrarea lui Iisus în Ierusalim, moment în care Mântuitorul a fost întâmpinat de credincioşi care ţineau în mâna crenguţe.

Nume despre care NU ŞTIAI că se sărbătoresc de FLORII

Este o zi din Postul Mare, când credincioşii au dezlegare la Peşte şi onomatică pentru cei care poartă nume de flori. Duminică Floriilor deschide sărbătorile pascale, fiind ziua când Domnul Isus Cristos a intrat în Ierusalim şi a fost aclamat de mulţime.

Săptămâna Patimilor coincide cu ultima săptămâna a Postului Paştelui, timp în care enoriaşii româno-catolici încep să se pregătească de sărbătoarea Învierii Mântuitorului. În fiecare an, credincioşii din toată lumea obişnuiesc să participle la diverse procesiuni, în cadrul cărora mărşăluiesc, purtând în mâini rămurele de măslin, salcie sau palmier. La finalul ceremoniei, participanţii intră în biserica şi îşi sfinţesc crenguţele.

În această duminică, în fiecare parohie româno-catolică vor avea loc rugăciuni speciale şi întâlniri ale tinerilor. Creştinii sunt invitaţi să se spovedească şi să se pregătească pentru Învierea Domnului.

PROGNOZA METEO: Cum va fi vremea de Florii şi de Paşte

La această dată se celebrează şi Ziua Tineretului, născută din dorinţa Papei Ioan Paul al ÎI-lea.

În Duminică Floriilor din anul 1984, în care s-a celebrat şi jubileul tinerilor, Papa a accentuat faptul că Biserica îi are în atenţie într-un mod special pe aceştia. În anul următor s-au adunat la Roma peste 300.000 de tineri. A fost începutul Zilei Mondiale a Tineretului.

VEZI ŞI SUPERSTIŢII DE FLORII. De ce nu e bine să te speli pe cap şi cu ce fac fetele FARMECE DE DRAGOSTE

De Florii, oamenii merg la biserică pentru a sfinţi crenguţe de salcie pe care le pun la geamuri, la uşi sau la porţi. În unele părţi ale ţării, locuitorii de la sate se încing cu ramurile de salcie peste mijloc, potrivit Agerpres. Credinţa spune că acest ritual îi apară de boli şi îi face mai robuşti. De asemenea, apară casă de rele şi o protejează de evenimente neplăcute.

MESAJE DE FLORII: Cele mai frumoase FELICITARI DE FLORII

Ramurile de salcie care se împart în biserica în ziua de Florii simbolizează ramurile de finic cu care l-au întâmpinat mulţimile în Ierusalim pe Isus.

În vechime, Duminică Floriilor, începutul săptămânii Paştilor, mai era numită Duminică aspiranţilor sau a candidaţilor la botez, pentru că în această zi catehumenii (cei care urmau să se boteze) mergeau cu mare solemnitate la episcop spre a-i cere să fie admişi la botez iar acesta le dădea să înveţe Simbolul credinţei (Crezul). Se mai numea şi duminică graţierilor, pentru că, în cinstea ei, împăraţii acordau gratieri.

MESAJE DE FLORII: TRIMITE şi tu URARI, SMS de FLORII 2014