CAUCIUCURI DE VARĂ 2022. Ce riscăm dacă nu renunţăm la anvelopele de iarnă

Cu toții cunoaștem faptul că, în funcție de sezon, se recomandă rularea pe drumurile publice cu anumite tipuri de anvelope. În sezonul cald se recomandă folosirea de anvelope vara, iar în sezonul rece folosirea de cauciucuri de iarnă.
Filip Stan
15 mart. 2022, 13:04
CAUCIUCURI DE VARĂ 2022. Ce riscăm dacă nu renunţăm la anvelopele de iarnă

CAUCIUCURI DE VARĂ 2022. Mulți dintre șoferi preferă să circule cu cauciucuri allseason tot anul, fie cu cele de iarnă. Acest lucru nu este tocmai indicat, întrucât atunci când temperaturile cresc peste 7 grade Celsius, cauciucurile pot fi înlocuite, trecându-se la cele de vară.

Este important de știut faptul că anvelopele de vară oferă o siguranță superioară comparativ cu cele de iarnă, atunci când temperaturile cresc. Cu atât mai mult în condiții de carosabil umed. Pe lângă faptul că performanța de frânare este mai scăzută pentru cauciucurile de iarnă atunci când carosabilul este ud, acestea se pot uza mai repede la temperaturile ridicate, vara.

Pe lângă faptul că uzura va fi mai mare, cauciucurile vor necesita o înlocuire mai rapidă, atunci când se va circula cu ele pe tot parcursul anului. Mai mult decât atât, este foarte probabil, să fie nevoie și de o vizită la un service specializat pentru verificări. Tocmai de aceea, se recomandă ca schimbarea anvelopelor să se realizeze de două ori pe an, odată cu schimbarea sezonului, cât și la nevoie.

Anvelopele de iarnă, GREŞELILE majore pe care le fac şoferi înainte de schimbarea cauciucurilor

Luna martie este sinonimă cu începutul calendaristic al primăverii, iar cu această schimbare de sezon, vin și întrebările șoferilor legate de tipurile de cauciucuri pe care ar trebui să le folosească. Când și de ce trecem la anvelopele de vară? Care sunt avantajele schimbului sezonier de cauciucuri la mașină?

CAUCIUCURI DE VARĂ 2022. Pe piața de anvelope, există trei categorii principale de produse dintre care șoferii pot alege: anvelope de vară, de iarnă și all-season (pentru toate anotimpurile). Factorul cel mai important care definește această categorisire este clima, sau, mai precis spus, condițiile de mediu la care răspunde autovehiculul. În vederea atingerii performanței dorite și, în același timp, pentru facilitarea stilul de condus personal, alegerea corectă a tipului de anvelope reprezintă o decizie importantă. Inclusiv din punct de vedere al siguranței pe șosea, decizia dumneavoastră de a schimba anvelopele la momentul potrivit cu opțiunea cea mai bună face o diferență considerabilă.

Specialiștii de la anvelope.ro, subliniază acest aspect: „Cauciucul pe care îl alegeți va afecta accelerația, frânarea și performanța la viraje ale mașinii dvs., așa că trebuie să alegeți cu înțelepciune. Nu are rost să mărești puterea mașinii tale, să îmbunătățești configurația suspensiei sau să întărești frânele dacă toată această muncă va fi subminată de anvelopele pe care le-ai montat. Fiind singura parte a mașinii în contact cu drumul, anvelopele dvs. au un impact direct asupra tuturor domeniilor de performanță, așa că trebuie să le acordați o atenție serioasă.”

Soferii pot înțelege imediat impactul pe care aceste cauciucuri le au asupra eficienței și performanței autovehiculului în sezonul cald, si uneori asupra bugetului. Diferența rezultă din comportamentul cauciucurilor în condițiile specifice vremii de vară, fapt care este influențat de materialul folosit, mărimea și profilul anvelopelor. Structura, atât cea internă cât și cea externă, a unei anvelope de vară este optimizată pentru a face față temperaturilor ridicate (uneori de peste 60 de grade Celsius la contactul cu suprafață șoselei). Concomitent, ea este gândită să performeze pe carosabilul umed și să reziste procesului de degradare al cauciucului mai bine.

Trucurile simple prin care să testezi aderența cauciucurilor. Toți șoferii trebuie să știe asta! Anunțul făcut de Titi Aur

În primul rând, se poate observa aspectul diferit pe care pneurile de vară le au față de cele de iarnă sau all-season. Banda de rulare a cauciucului este mai mare, elementele acesteia sunt mai puțin adânci, iar pneul prezintă foarte puține lamele sau micro-tăieturi. Totodată, canelurile longitudinale din bandă au dimensiuni mai mari, pentru o îndepărtare mai eficientă a apei în cazul contactului cu carosabilul umed, astfel reducând riscul de acvaplanare. Toate aceste caracteristici permit unei suprafețe mai mari de cauciuc să intre în contact direct cu șoseaua. La nivel de material, anvelopele de vară sunt create dintr-un compus mai rigid decât cele de iarnă, permițând o aderență potrivită față de condițiile carosabilului și o rezistență mai bună la temperaturi mari.

CAUCIUCURI DE VARĂ 2022. Întreaga strategie care stă în spatele producției anvelopelor de vară aduce numeroase avantaje, precum:

  • manevrare mai bună a mașinii atât pe vreme uscată, cât și în condiții ploioase, prin aderența crescută pe ambele tipuri de suprafață;
  • Stabilitate ridicată în timpul frânării;
  • distanță mai mică de frânare;
  • Suport sporit în luarea virajelor;
  • eficiență mărită când vine vorba despre consumul de carburant (anvelopele determină aproximativ 20% din consumul de carburant al unei mașini);
  • Zgomot mai puțin datorită rezistenței la rulare mai scăzută a mașinii.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce înseamnă când te trezești dimineața cu urme de pernă pe față. Explicația care te va uimi
Capital.ro
Mașinile diesel care urmează să fie interzise. Li se va ridica dreptul de circulație. Decizie UE
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Român delegat la o secție de votare din Anglia: „Voturile s-au cam împărțit frățește. Se pot întâmpla anumite măgării”
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cum influențează numerologia ziua alegerilor de 4 mai 2025
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
E ȘTIREA NOPȚII: Diaspora face istorie Surprizele sunt uriașe
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa care se majorează de la 1 iunie. Cei care stau la curte achită obligatoriu în fiecare lună
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Stare de urgență într-un oraș de la Marea Neagră
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Ce înseamnă exact cuvântul ”președinte”. Un termen cu multe semnificații
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile