Cauza accidentului din Rahova: O GREŞEALĂ UMANĂ. Vezi IPOTEZELE

Două tramvaie s-au ciocnit, miercuri, în jurul orei 12.30, în cartierul Rahova din Capitală. 18 persoane, printre care şi unul dintre vatmani, au fost rănite. RATB şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au început anchete pentru a stabili din ce cauză s-au ciocnit cele două tramvaie. UPDATE: Dacă Regia de Transport a estimat iniţial că accidentul s-a produs din cauza unei greşeli umane, ancheta realizată de Parchet arată că motivul a fost schimbarea bruscă a macazului, fără intervenţia vreunuia dintre vatmani.

RomaniaTV.net
18 iul. 2012, 12:23
Cauza accidentului din Rahova: O GREŞEALĂ UMANĂ. Vezi IPOTEZELE

UPDATE 16.30 Din primele cercetări efectuate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 a rezultat că tramvaiele implicate în accident s-au lovit ca urmare a faptului că macazul s-a schimbat brusc, fără intervenţia vatmanului.

„Din primele cercetări, a rezultat faptul că cele două tramvaie (care circulau în sens invers) s-au lovit ca urmare a faptului că macazul s-a schimbat brusc, fără intervenţia vatmanului, după ce unul dintre ele trecuse deja cu primele două osii de macaz. În acest context, tramvaiul s-a rupt şi a intrat în celălalt”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă ÎCCJ.

 

Potrivit reprezentanţilor RATB, conducerea regiei a dispus efectuarea unei anchete interne, în funcţie de rezultate urmând a se aplica măsurile legale.

„După primele investigaţii s-a ajuns la concluzia că accidentul s-a produs din cauza unei greşeli umane. Există două variante. Fie în timp ce tramvaiul 41 mergea spre depoul Alexandria, un vatman care se afla în spatele acestui tramvai a schimbat automat macazul, fără să realizeze că mai era un alt tramvai pe şine, astfel că tramvaiul 41 a deraiat, fie, nu a fost executată corect schimbarea macazului de către tramvaiul 32″, a declarat la România TV purtătorul de cuvânt al RATB, Brânduşa Raeceanu.

Aceasta a adăugat că macazurile se verifică săptămânal, iar cel de la intersecţia Calea Rahova cu Calea Sebastian a fost inspectat chiar cu o seară înainte.

Cele două tramvaie implicate în accident sunt de tip V3A şi au fost modernizate în uzina RATB. Unul în anul 2006, iar celălat în 2007-2008.

Pe lângă ancheta RATB, şi Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a demarat o anchetă privind incidentul din cartierul Rahova.

„Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, a fost constituită, la data de 18.07.2012, o cauză penală în care se efectuează cercetări cu privire la incidentul petrecut, la aceeaşi dată, la intersecţia străzilor Calea Rahovei cu Calea Ferentari – Sebastian, soldat cu 18 răniţi. Aceştia au fost transportaţi la 6 unităţi spitaliceşti din capitală, pentru acordarea de îngrijiri medicale. Din primele cercetări,  a rezultat faptul că cele două tramvaie (care circulau în sens invers), s-au lovit, ca urmare a faptului că macazul s-a schimbat brusc, fără intervenţia vatmanului, după ce  unul dintre ele trecuse deja cu primele 2 osii de macaz. În acest context, tramvaiul s-a rupt şi a intrat în celălalt. Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare”, se anunţă într-un comunicat.