Cauza care ar putea creşte incidenţa cancerului la sân. Ce conţin deodorantele

Oamenii de ştiinţă au descoperit cauza care ar putea creşte incidenţa cancerului la sân. Potrivit studiilor, ar exista o legătură între aluminiul folosit în fabricarea deodorantelor şi cancerul la sân.

08 nov. 2021, 15:52
Cauza care ar putea creşte incidenţa cancerului la sân. Ce conţin deodorantele

Cauza care ar putea creşte incidenţa cancerului la sân. Două noi publicaţii au confirmat efectele toxice ale sărurilor de aluminiu prezente în deodorante şi potenţialul lor cancerigen asupra celulelor mamare.

Cauza care ar putea creşte incidenţa cancerului la sân

Studiile au fost realizate de un grup de cercetători de la Fondation des Grangettes şi de la Centre d’Onco-Hématologie, în colaborare cu Universitatea din Oxford şi conduse de oamenii de ştiinţă elveţieni André-Pascal Sappino şi Stefano Mandriota.

Citeşte şi Ce conţin, de fapt, vaccinurile anti-covid. Un cercetător de la Institutul Cantacuzino spune adevărul despre „mercur” şi „efecte adevrse”

Oamenii de ştiinţă au făcut o serie de teste pe celule de hamster şi au demonstrat că celulele mamiferelor, inclusiv cele din glanda mamară (situată în sânii femeilor), atunci când sunt expuse in vitro la săruri de aluminiu „au încorporat rapid acest metal”, potrivit Euronews, citat de Mediafax.

Conform studiilor, la 24 de ore de la expunere, în aceste celule a apărut o instabilitate genomică sub forma unei alterări a structurii şi a numărului de cromozomi.

Studiile au precizat că acest lucru este cunoscut ca apărând în timpul transformărilor maligne cauzate de agenţi cancerigeni dovediţi şi, prin urmare, „confirmă potenţialul cancerigen” al aluminiului asupra celulelor mamare.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, până la sfârşitul anului 2020 au fost depistate 7,8 milioane de femei care trăiesc cu un diagnostic de cancer la sân pus în ultimii cinci ani, ceea ce îl face cel mai răspândit cancer din lume.

Potrivit OMS, aproximativ jumătate din cazurile de cancer la sân se dezvoltă la femeile care nu au niciun factor de risc identificabil, în afară de sex (feminin) şi vârstă (peste 40 de ani).

Anumiţi factori cresc riscul de cancer la sân, printre care se numără vârsta, obezitatea, consumul nociv de alcool, istoricul familial de cancer la sân, istoricul de expunere la radiaţii, consumul de tutun şi terapia hormonală postmenopauză.

Conform noilor studii, a fost identificată o substanţă chimică din mediul înconjurător care ar putea fi responsabilă de creşterea incidenţei cancerului la sân.

Studiile subliniază, de asemenea, că incriminarea sărurilor de aluminiu în carcinogeneza sânului aminteşte de istoria azbestului şi că sărurile de aluminiu nu sunt folosite doar în deodorantele antiperspirante, ci şi în alte produse cosmetice, cum ar fi produsele de protecţie solară.

Citeşte şi Alimentul care tratează plămânii. Întărește imunitatea și ajută la depresie