Cauza incendiului de la Palatul Administrativ din Suceava. Anunţul făcut de ISU

Incendiul care a izbucnit, sâmbătă dimineaţă, la Palatul Administrativ din Suceava ar fi fost cauzat, cel mai probabil, de un conductor electric defect.

07 mart. 2021, 20:05
Cauza incendiului de la Palatul Administrativ din Suceava. Anunţul făcut de ISU
Cauza incendiului de la Palatul Administrativ din Suceava. Anunţul făcut de ISU

Cauza incendiului de la Palatul Administrativ din Suceava. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, cel mai probabil incendiul a fost cauza de un conductor electric defect dintr-un grup sanitar.

Cauza incendiului de la Palatul Administrativ din Suceava

„Cauza probabilă de izbucnire a acestuia a fost efectul termic al curentului electric, generat de un conductor electric defect.

Focul s-a extins în zona podului, care era puternic ventilat de golurile de aer şi în care se afla o cantitate mare de materiale combustibile (îndeosebi lemn), astfel încât s-a produs o ardere generalizată, într-un timp foarte scurt. Inclusiv vântul puternic a fost factor favorizant în dezvoltarea flăcărilor”, potrivit unui comunicat de presă transmis de ISU Suceava.

Potrivit sursei citate, în urma unei evaluări făcută clădirii s-a observat că parterul şi primul etaj sunt puţin afectate, ceea ce ar face posibil, ca în perioada imediat următoare, spaţiile de la nivelul parterului să poată fi reutilizate.

Reamintim că un incendiu a izbucnit, sâmbătă dimineaţă, la acoperişul Palatului Administrativ din Suceava, pompierii intervenind cu mai multe autospeciale.

Acoperişul s-a prăbuşit în anumite porţiuni, iar zona din apropiere a fost evacuată pentr a preveni alte incidente. La faţa locului au intervenit 18 maşini de stingere şi 5 autoscări. Flăcările uriașe au fost zărite de la 3 km distanță.

Incendiu la Palatul Administrativ din Suceava. ISTORICUL CLĂDIRII

Citeşte şi Incendiu fabrica de ţiţei din Prahova. Muncitorii care au suferit arsuri grave, transferaţi la spitalele din străinătate

Palatul Administrativ din Suceava a fost construit între anii 1903-1904, în perioada conducerii administrației orașului de către primarul Franz Des Loges. Clădirea urma să adăpostească administrația orășenească a Sucevei. Proiectul clădirii a fost realizat de arhitectul vienez Peter Paul Brang (1852-1925).

După finalizarea construcției noului edificiu, Primăria orașului Suceava s-a mutat în decembrie 1904 în Palatul Administrativ. În această clădire au fost găzduite poliția orașului, casa de economii și muzeul de istorie, iar în perioada interbelică și Societatea „Ciprian Porumbescu”. Edificiul administrativ al orașului a fost folosit și de pompieri, care au amenajat în turnul central o cameră de observare a incendiilor.

Incendiu fabrica de ţiţei din Prahova. Muncitorii care au suferit arsuri grave, transferaţi la spitalele din străinătate
Clădirea avea inițial o forma literei „L”, având în curte un grajd, remiza de pompieri și remiza de trăsuri. După instaurarea regimului comunist în România, în anul 1944, în clădirea fostei primării au fost instalate Consiliul Popular Județean Suceava, Comitetul Județean Suceava al PCR și Comitetul Județean Suceava al UTC.

În anii ’60 ai secolului al XX-lea, autoritățile județene au demolat construcțiile anexe din curte și au construit în stil baroc un corp care a închis întregul ansamblu, dându-i o formă dreptunghiulară. Cu această ocazie, au fost renovate fațadele cu tencuieli în praf de piatră și mozaic și s-a amplasat o frescă cu tematică istorică pe perele holului central.  Începând din 1990, în Palatul Administrativ din Suceava se află sediul Prefecturii și al Consiliului Județean Suceava.

Din 2004 clădirea se află pe Lista monumentelor istorice din judeţul Suceava. În anul 2006, clădirea Palatului Administrativ din Suceava a suferit lucrări de reparații capitale.

Sursa foto: Ziar de Suceva