Cauza prăbuşirii podului de peste râul Strei: Gradul avansat de spălare a fundaţiei

Podul de pe râul Strei, din zona comunei Bretea Română, s-a prăbuşit din cauză că fundaţia de la baza pilonului central al construcţiei a fost spălată foarte mult de cursul de apă, iar acest lucru a dus la pierderea stabilităţii acestui element de structură, au concluzionat specialiştii care au evaluat miercuri situaţia de la faţa locului.

RomaniaTV.net
19 feb. 2014, 18:04
Cauza prăbuşirii podului de peste râul Strei: Gradul avansat de spălare a fundaţiei

Din dispoziţia subprefectului judeţului Hunedoara, Vasilică Potecă, acest caz este verificat de un grup de suport tehnic pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de accidente majore pe căile de transport. Specialiştii au analizat, pe parcursul zilei, cauzele ce ar fi putut duce la prăbuşirea podului peste râul Strei, scrie Agerpres.

„Membrii grupului – reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Hunedoara, Inspectoratului de Stat în Construcţii, Sistemului de Gospodărire a Apelor, Drumurilor Naţionale Deva şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă – au constatat că podul s-a prăbuşit prin cedarea pilei nr. 1, în urma subspălării avansate a fundaţiei, aceasta pierzând stabilitatea prin alunecare”, a informat purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara, căpitan Anemona Doda.

În urma evaluării situaţiei din teren, membrii grupului de suport tehnic au propus închiderea circulaţiei auto şi pietonale, marcarea zonei prin semne de circulaţie, interzicerea accesului oamenilor sub traveele prăbuşite, instituirea unui serviciu de pază permanentă a podului. De asemenea, vor fi identificare modalităţile prin care pot fi atrase resursele financiare necesare pentru construirea unui pod nou.

Podul de peste râul Strei, care s-a prăbuşit în noaptea de marţi spre miercuri, a fost construit în anul 1974. Autorităţile locale susţin că în ultimele zile nu au fost observate fisuri în asfaltul care acoperea podul.