Cauze şi recomandări pentru oboseala cronică

Insomnie, migrene, lipsă de concentrare, senzaţie de slăbiciune, toate acestea sunt simptome care indică o stare de oboseală.

08 iul. 2016, 11:39
Cauze şi recomandări pentru oboseala cronică

Orarul tau zilnic este mai mereu decalat si desi te culci devreme si dormi suficient (8 ore sau mai mult), tot ai acea senzatie de lipsa de putere si energie, adesea insotita de somnolenta. Chiar si fara nicio activitate, trupul tau pare a fi epuizat. Diagnosticul de oboseala cronica incepe sa fie des utilizat, iar repausul total nu este intotdeauna recomandat. Iata insa cateva posibile explicatii si indicatii despre cum poti combate aceasta stare de oboseala prelungita.

Cauza oboselii cronice: regim alimentar dezechilibrat. Priveste mai intai catre alimentele pe care alegi sa le consumi zilnic, iar daca dieta ta include cartofi prajiti, batoane de ciocolata, multe produse de panificatie si junk food, ai gasit deja o posibila cauza pentru oboseala prelungita. Aceste mancaruri (mai ales combinate intr-o singura zi) cresc zaharul din sange, iar o glicemie marita are multe riscuri – asta exceptand pericolul unui accident vascular cerebral, scrie curademiere.ro.

O intoleranta la un anumit aliment sau ingredient poate fi o alta cauza a oboselii cronice. In cazul in care observi si simptome gastro-intestinale, poate fi vorba despre intoleranta la gluten (proteina regasita in multe cereale).

De asemenea, o carenta de vitamine sau minerale (in special un deficit de fier in corp) explica starea de oboseala pe care o resimti. Pentru a determina acest fapt, ai nevoie de un simplu test de sange. In orice caz, un regim alimentar echilibrat iti va restabili nivelul de energie.

Cauza oboselii cronice: tulburari de somn. Orice tulburare in programul normal de odihna se va resimti, mai ales daca ai tulburari de somn sau aduni multe nopti nedormite. In mod evident, lipsa de somn te face mai putin productiva la locul de munca, dar poate duce si la pierderea memoriei sau cresterea apetitului. Insomnia intra in aceasta categorie, la fel ca si apneea de somn.

Una dintre principalele patologii, apneea implica o oboseala extrema la trezire ce este insotita de perioade de somnolenta de-a lungul zilei; starea de veghe este scurtata pe timp de noapte, deoarece respiratia este dificila si zgomotoasa.

Cauza oboselii cronice: stresul. Un loc de munca ce te solicita fizic si/sau psihic, o schimbare de casa, o despartire, probleme in familie – toate sunt situatii stresante prin care treci zi de zi, in mod inevitabil. Este dificil de spus daca stresul este cauza sau efectul oboselii cronice. Insa un lucru este cert: cele doua sunt interdependente, deci trebuie sa lucrezi la aceste probleme in acelasi timp. Daca gasesti metode pentru a gestiona stresul, vei vedea imbunatatiri in ceea ce priveste oboseala si viceversa.

Cauza oboselii cronice: probleme de sanatate. Se poate sa suferi de diverse afectiuni, mai mult sau mai putin serioase. Anemie, dureri menstruale, raceala – ti se par minore si trecatoare, insa sunt un potential factor declansator al oboselii cronice. Incearca sa revii la normal cat mai repede, chiar daca o simpla raceala nu pare a fi atat de importanta.

Daca te confrunti cu o astfel de problema, cel mai sigur este sa-ti consulti medicul pentru a determina in primul rand care este cauza sau cauzele (fireste, pot exista si altele in afara de cele mentionate mai sus). Odata ce vei fi trecut peste aceasta prima etapa, ti se poate recomanda tratamentul adecvat.

Citeşte şi De ce dormitul până târziu în weekend nu este bun