Cauzele pentru care noua tulpină a Covid-19 se răspândeşte mai agresiv. 74% din infecțiile cu Delta au loc înainte ca persoana care dă virusul mai departe să aibă vreun simptom

Persoanele infectate cu varianta Delta nu au, în general, simptome specifice COVID-19, ele declanşându-se abia la două zile după ce încep să răspândească coronavirusul.

20 aug. 2021, 18:29
Cauzele pentru care noua tulpină a Covid-19 se răspândeşte mai agresiv. 74% din infecțiile cu Delta au loc înainte ca persoana care dă virusul mai departe să aibă vreun simptom

Persoanele infectate cu varianta tulpină Covid, varianta Delta, sunt mai predispuse să răspândească virusul înainte de a dezvolta simptome decât persoanele infectate cu versiuni anterioare, sugerează o analiză detaliată a unui focar din Guangdong, China, după cum scrie revista Nature.

Epidemiologul Benjamin Cowling şi colegii săi de la Universitatea din Hong Kong au analizat date exhaustive ale testelor de la 101 persoane din Guangdong care au fost infectate cu varianta Delta în perioada mai-iunie a acestui an, dar și date de la contactele strânse ale acestor persoane. Cercetătorii au descoperit că, în medie, oamenii au început să aibă simptome la 5,8 zile după infecția cu Delta – la 1,8 zile după ce primul test pozitiv. Asta înseamnă, spun cercetătorii, că rămân aproximativ două zile până ca indivizii să elimine ARN viral, înainte ca ei să prezinte vreun semn de COVID-19.

Un studiu anterior și o analiză nepublicată de către Cowling estima că înainte de apariţia variantei Delta persoanele infectate cu SARS-CoV-2 aveau în medie 6,3 zile pentru a dezvolta simptome și 5,5 zile pentru a testa pozitiv pentru ARN viral, lăsând o fereastră mai îngustă, de 0,8 zile, pentru răspândirea virusului fără să bănuiască faptul că ar fi infectate.

Citeşte şi Tulpina Delta va duce la explozia cazurilor COVID. Beatrice Mahler estimează 1.500 de infectări pe zi

În ultimele lucrări, cercetătorii au descoperit, de asemenea, că cei infectați cu Delta aveau concentrații mai mari de particule virale sau încărcătură virală în corpul lor decât persoanele infectate cu versiunea originală a SARS-CoV-2. „Cumva virusul pare mai rapid și în cantități mai mari”, spune Cowling.

Ca urmare, 74% din infecțiile cu Delta au avut loc în timpul fazei presimptomatice – o proporție mai mare decât pentru variantele anterioare. Această rată ridicată „ajută la explicarea modului în care această variantă a reușit să depășească atât virusul de tip sălbatic, cât și alte variante pentru a deveni tulpina dominantă la nivel mondial”, spune Barnaby Young, specialist a Centrul Național pentru Boli Infecțioase din Singapore.

Citeşte şi Tulpina Delta se apropie de transmiterea comunitară. Care sunt simptomele variantei Delta şi cum acţionează vaccinul