Tulpina Delta se apropie de transmiterea comunitară. Care sunt simptomele variantei Delta şi cum acţionează vaccinul

România a înregistrat aproape 600 de cazuri de Covid, a fost a treia zi la rând cu peste 500 de infectări. Îngrijorător este că noile cazuri reprezintă răspândirea variantei Delta, mult mai contagioase şi rezistente la vaccin.
Alina Costache
20 aug. 2021, 13:51
Tulpina Delta se apropie de transmiterea comunitară. Care sunt simptomele variantei Delta şi cum acţionează vaccinul

Tulpina Delta se răspândeşte şi în România, capacitatea noastră de testare a varinatei indiene fiind redusă din cauza costurilor. Chiar şi aşa, până pe 15 august au fost confirmate 2088 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, dintre care 359 cu tulpina Delta. Totodată au fost înregistrate 21 decese la persoane confirmate cu varianta Delta, potrivit unei informări transmise marţi de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Tulpina Delta are un tablou clinic asemănător unei răceli severe. La tineri, Delta evoluează mai ales cu dureri de cap, de gât şi febră.Rămân și simptomele clasice, dar nu prea mai apare pierderea mirosului, care era indiciu categoric în cazul primei varinate de Covid 19. Medicii spun că trebuie să avem grijă pentru că simptomele infecției sunt asemănătoare cu cele pe care le avem la o răceală mai serioasă: ne curge nasul, apar dureri de cap și de gât și febră.

Varianta Delta pune stăpânire pe România. Carmen Dorobăț: „Tinerii și chiar copiii pot face forme mai grave”

Studiu: Cu cât scade eficacitatea vaccinului COVID-19 din cauza variantei Delta

 

Protecția oferită de vaccinurile Pfizer și AstraZeneca împotriva variantei Delta a coronavirusului, care este acum foarte răspândită, slăbește în decurs de trei luni, arată un studiu britanic. 

 

Un studiu realizat de britanici indică faptul că cele două vaccinuri, frecvent utilizate contra COVID-19 în Marea Britanie, oferă protecție împotriva variantei Delta a coronavirusului, însă slăbește în timp de trei luni, scrie Reuters.

De asemenea, cei care iau virusul după ce au primit două doze de vaccin Pfizer-BioNTech sau AstraZeneca pot prezenta un risc mai mare de infectare pentru alte persoane decât în cazul variantelor anterioare ale coronavirusului.

După 90 de zile, eficacitatea vaccinurilor Pfizer sau AstraAeneca în prevenirea infecțiilor a scăzut la 75%, respectiv 61%, potrivit studiului realizat de Universitatea Oxford. Acest procente au scăzut de la 85%, respectiv 68%, observate la două săptămâni după a doua doză.

În plus, scăderea eficacității a fost mai pronunțată în rândul celor cu vârsta de peste 35 de ani decât a celor sub această vârstă. Cercetarea a fost efectuată pe baza a peste trei milioane de monstre prelevate în Regatul Unit.

Atingerea imunităţii de turmă este un „mit”. Avertismentul şefului Grupului de Vaccinuri Oxford: „Varianta Delta va infecta în continuare persoanele care au fost vaccinate”
„Ambele vaccinuri, la două doze, se comportă încă foarte bine împotriva Delta… Când începi foarte, foarte sus, mai ai mult până departe”, a declarat Sarah Walker, profesor de statistică medicală la Universitatea Oxford și cercetător principal al studiului.

Nu a fost clar cât de multă protecție s-ar pierde în timp, dar cercetătorii au sugerat că, probabil, cele două vaccinuri analizate ar ajunge la un nivel similar de eficacitate după a doua injecție, pe care au estimat-o la patru-cinci luni.

Cu toate acestea, în ciuda faptului că sunt complet vaccinați, cei care se infectează tind să aibă o încărcătură virală similară cu cea a celor nevaccinați și infectați, ceea ce reprezintă o deteriorare clară față de perioada în care varianta Alpha era dominantă în Marea Britanie.

Specialiștii britanici sunt de acord cu analiza CDC, în contextul în care guvernul american anunță că luna viitoare intenționează să facă disponibile cu ușurință injecțiile de rapel ale vaccinului COVID-19, ca răspuns la o creștere a numărului de infecții cauzate de tulpina Delta.

Conform studiului, s-a demonstrat că protecția vaccinală scade în timp. Luna trecută, Israelul a început să administreze a treia doză de Pfizer pentru a combate un focar local de infecție provocat de Delta.

Persoanele în vârstă și persoanele cu un sistem imunitar slăbit urmează să primească, de asemenea, doze de rapel în mai multe țări europene.

După cum a raportat Pfizer, eficacitatea vaccinului se deteriorează în timp. La sfârșitul lunii trecute, AstraZeneca a declarat că încă investighează cât timp durează protecția oferită de vaccin și dacă ar fi necesară o doză de rapel pentru a menține imunitatea. Compania nu a oferit însă alte detalii.

„Faptul că observăm … mai multă încărcătură virală sugerează (…) că, într-adevăr, imunitatea de turmă ar putea deveni mai dificilă”, a declarat Koen Pouwels, coautor de la Universitatea Oxford.

„Vaccinurile sunt probabil cele mai bune la prevenirea bolilor grave și ceva mai puțin la prevenirea transmiterii”, a spus Pouwels.

Studiul, care nu a fost încă analizat înainte de a fi publicat într-o revistă științifică, confirmă preocupările oamenilor de știință conform cărora varianta Delta, identificată pentru prima dată în India, este mai susceptibilă decât alte variante de a infecta persoanele complet vaccinate și că persoanele vaccinate sunt mai susceptibile de a o răspândi.

Cercetătorii de la Oxford au comparat un total de 2,58 milioane de tampoane prelevate de la 380.000 de adulți selectați aleatoriu între 1 decembrie 2020 și 16 mai 2021, precum și 810.000 de rezultate ale testelor de la 360.000 de participanți între 17 mai 2021 și 1 august 2021.

Studiul a fost realizat în colaborare cu Oficiul Național de Statistică britanic (ONS) și cu Departamentul pentru Sănătate și Asistență Socială (DHSC).

DailyBusiness
O categorie de români va primi noi sume de bani de la stat. Banii se vor livra în conturile acestora săptămâna viitoare. Plățile au fost autorizate
Spynews
Cum i-a urat Naomi Hedman "La mulți ani" iubitului ei, Andrew Barabancea, de ziua lui de naștere. Imaginea publicată de vedetă / FOTO
Bzi.ro
Smiley trece printr-o situație dificilă! „Nu v-am cerut și nu vă voi cere niciodată bani!”
Fanatik.ro
Alina Bădic anunță ce persoane sunt ajutate de Pluto și la ce trebuie să fim atenți. E important să știm asta
Capital.ro
Decizie pentru românii care-și schimbă buletinul. Reguli noi la bancă din ianuarie 2025
Playtech.ro
Ce să adaugi în aluatul de cozonac ca să crească mare și pufos. Drojdia nu e cel mai important ingredient
DailyBusiness
Noi reguli pentru veniturile din chirii. Plăţile obligatorii care schimbă tot!
Adevarul
Aeronave misterioase zboară deasupra unui stat american de câteva săptămâni. Despre ce ar putea fi vorba
wowbiz.ro
„N-am murit” Discuția halucinantă pe care Nicu Sârghea a avut-o cu doar câteva ore înainte să fie găsit fără suflare în propria casă! Toboșarul trupei Vunk și-a prevestit ultimele clipe din viață?
Spynews
Rețetă tradițională de salată de boeuf pentru Crăciun. Care este cea mai bună carne pentru preparat
Spynews
”Uită-mă, nu mă întorc”. Mario Fresh, mesaj ascuns pentru Alexia Eram! S-a aflat totul despre motivele despărțirii
Evz.ro
Adevărul neștiut despre moartea Ilenei Sărăroiu. Zvonul sinsitru care s-a răspândid în perioada comunistă
Ego.ro
Iulia Vântur și-a ”oficializat” relația cu Salman Khan! Părinții au fost acolo!
Prosport.ro
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux
kanald.ro
Un român din Spania și-a ucis fosta parteneră în fața copilului lor de doar 3 ani! Gestul neașteptat pe care l-a făcut bărbatul, după crimă: „În sfârșit am făcut-o”
Cancan.ro
Alexandru, un tânăr de 20 de ani din Vaslui, a făcut accident în locul în care a murit mama sa. I-ar fi văzut fantoma! 😲
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea a CEDAT. Anunțul teribil venit de urgență din închisoare acum câteva minute
StirileBZI
Se dau cel puțin 200 de lei pentru această categorie de români! Cererea trebuie depusă până în data de 16 decembrie
Prosport.ro
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
stirilekanald.ro
VIDEO Părinții lui Armando, tânărul șofer care a pierit în cumplitul accident de la Ploiești, se întorc în țară după tragedie: „Mama lui nu ştie că a murit”
substantial.ro
Refugiații sirieni rămân bineveniți în Germania, afirmă cancelarului Olaf Scholz
MediaFlux
EURO EXPLODEAZĂ în ROMÂNIA! Alertă la NIVEL NAȚIONAL. La cât ajunge
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
România cu ochii la Moș Crăciun: ce urmează pe scena politică?