CAZ INCREDIBIL la SJU Vaslui. Bolnavii de cancer au medicamente, însă nu au medici care să le prescrie

Situaţia este disperată pentru sute de bolnavi de cancer din Vaslui. Pacienţii au medicamente, însă singurul medic oncolog al spitalului a plecat să lucreze la privat, iar acum pacienţilor nu mai are cine să le prescrie medicamentele pentru a fi administrate. Oamenii sunt revoltaţi şi susţin că fără citostatice li se semnează condamnarea la moarte.

19 ian. 2016, 12:44
CAZ INCREDIBIL la SJU Vaslui. Bolnavii de cancer au medicamente, însă nu au medici care să le prescrie

În Vaslui sunt 7.000 de persoane care suferă de cancer, iar lunar 250 dintre acestea ajung la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Vaslui. Practic, aceşti oameni sunt condamnaţi la moarte, după ce singurul medic oncolog care era la Spitalul Judeţean din Vaslui a plecat să lucreze în privat, iar pacienţii nu mai pot urma tratamentul deoarece nu are cine să îl prescrie.

„La nivelul judeţului Vaslui sunt aproximativ 7.000 de bolnavi oncologici, iar cei arondaţi Spitalului Judeţean Vaslui sunt în jur de 3.000 pentru că există un medic oncolog la Bârlad, iar zona aceea merge spre Bârlad. În ceea ce priveşte faptul că nu avem medicamente în spital, ţin să vă spun că spitalul deţine toate medicamentele pentru curile citostatice şi tratamentele biologice pacienţilor oncologici. Problema este că nu are cine să le prescrie pentru a fi administrate. La ora aceasta, medicul oncolog din spital şi-a dat demisia şi s-a reorientat spre partea de privat. Noi am făcut demersuri încă de anul trecut pentru a găsi un medic oncolog, am luat legătura cu Institutul Regional de Oncologie Iaşi, am luat legătura cu spitalele din jurul nostru, am trimis adrese la toate universităţile de medicină şi farmacie din ţară pentru a ne ajuta cu tineri specialişti care termină rezidenţiatul. Din păcate, oncologia este o săpecialitate căutată în străinătate şi este bine ofertată de mediul privat, de aceea tinerii specialişti optează pentru una dintre aceste alternative. Am scris şi Ministerului Sănătăţii care a fost foarte prompt şi a răspuns imediat solicitărilor. Sperăm ca în 2, 3 zile, problema să fie rezolvată”, Ana Rinder, manager Spitalul Judeţean din Vaslui.

Citeşte şi SCANDAL la Spitalul Judeţean Vaslui. Medicii de la Oncologie au furat medicamentele bolnavilor de cancer


Pacienții cu afecțiuni oncologice de la Spitalul Vaslui vor beneficia de tratamentele necesare la Iași

Toți pacienții cu afecțiuni oncologice de la Spitalul din Vaslui vor merge la Institutul de Oncologie Iași și vor beneficia de tratamentele necesare, a declarat consilierul ministrului Sănătății, Mihaela Tănase.

Precizarea vine în contextul în care, de luni, Spitalul Județean de Urgență Vaslui, cea mai mare unitate sanitară din județ, a rămas fără medic oncolog, după ce doctorița Cristina Pârău și-a înaintat demisia, alegând să activeze în mediul privat.

Potrivit consilierului ministrului, pacienților cu afecțiuni oncologice de la Spitalul din Vaslui le va fi asigurat transportul către institutul din Iași.

„Pacienții cu afecțiuni oncologice de la Vaslui vor fi preluați de Institutul Oncologic din Iași săptămâna viitoare marți, miercuri, joi. Le va fi asigurat transportul și vor avea acces la tratament. Niciun pacient nu rămâne fără tratament oncologic”, a precizat Mihaela Tănase.

Ea a spus că va fi identificată o soluție în vederea angajării unui medic oncolog la Spitalul Județean Vaslui.

Odată cu plecarea medicului oncolog de la Vaslui, Secția Oncologie a fost închisă, iar asistentele medicale și infirmierele redistribuite în alte secții. În Ambulatoriul de Specialitate al spitalului există un medic oncolog care lucrează cu jumătate de normă, din cauză că are niște probleme medicale. Acesta a preluat o parte dintre pacienții care primesc tratament prin Programul Național de Oncologie, dar doctorul nu poate face față tuturor solicitărilor.