La început părea un caz banal, atunci când tânăra chinezoaică de 24 de ani s-a prezentat la spitalul din Shandong, acuzând greaţă şi ameţeli. Medicii au urmat procedura standard şi au trecut la scanarea activităţii cerebrale, i-ar ceea ce au descoperit i-a şocat pur şi simplu: femeii îi lipsea creierul mic, nu era absolut nicio urmă de cerebel în capul tinerei.
Cerebelul sau creierul mic este o bucată mică de creier, un fel de tampon situat pe partea din spate a craniului, sub cele două emisfere. „Cerebelul reprezintă 10% din volumul total de creier. În ciuda dimensiunii sale mici, aceasta conține 50% din neuroni. Funcția sa este esențială în abilitățile motorii, de echilibru și de coordonare a mișcărilor. De asemenea, joacă un rol-cheie în învățarea limbilor străine„, scrie New Scientist.
Citeşte şi Semnele care îţi arată că poţi suferi de Alzheimer
Lipsa creierului mic, încă de la naştere, au făcut ca tânăra chinezoaică să înceapă să vorbească şi să meargă destul de târziu. „Mama ei îşi aminteşte că fata sa nu a mers până la vârsta de 7 ani, iar limbajul său a devenit inteligibil abia pe la 6 ani. Doar opt cazuri similare au mai fost descoperite până în acum în lume„, scrie revista Brain.
De obicei, persoanele cu această anomalie de exceptie mor tinere, iar problema este apoi descoperită în momentul autopsiei. Această tânără a depăşit însă vârsta de 20 de ani, s-a căsătorit şi are şi o fetiţă. Aceste cazuri rare sunt interesante pentru a înțelege cum funcționează circuitele creierului și cum compensează ele lipsa anumitor componente”, scrie New Scientist, citând specialişti în cercetarea activităţii neuronale.