Caz rarisim în instanţă la Iaşi. Tânără sexy, victimă într-un dosar de prostituţie şi acuzată de proxenetism în altul

Caz rarisim, în instanţă, la Iaşi: o tânără (foto) a fost declarată victimă a traficului de carne vie, primind şi despăgubiri băneşti, în aceeaşi zi în care a fost şi condamnată pentru proxenetism într-un alt dosar. Ieşeanca, adultă în prezent, s-a prostituat pe când era doar o puştoaică, în scurt timp raliindu-se cu "peştii" şi racolând, la rândul ei, alte minore. Două procese ce au vizat reţele de prostituţie construite cu ajutorul orfanelor de la Centrul "Ioan Holban" au fost finalizate, definitiv, de Curtea de Apel Iaşi.

19 sept. 2018, 07:33
Caz rarisim în instanţă la Iaşi. Tânără sexy, victimă într-un dosar de prostituţie şi acuzată de proxenetism în altul

Călău şi victimă, deopotrivă, este soarta unei tinere de 21 de ani din Iaşi care în aceeaşi zi a fost declarată atât victimă a traficului de carne vie, cât şi proxenetă, scrie zdi.ro. Cătălina Mihaela C., a fost mai întâi folosită de proxeneţii care profitau de naivitatea copilelor instituţionalizate în Centrul de Plasament „Ion Holban”. Ulterior, ea a devenit ajutor pentru „peşti”, racolând, în aceeaşi manieră în care fusese şi ea racolată, alte fete care au devenit prostituate.

Citeşte şi Povestea unei prostituate ajunse la Roma. „Mi-a dat câteva prezervative şi un pachet de şerveţele umede”

Culmea ironiei: în ziua în care a fost condamnată pentru trafic de persoane de o instanţă, o altă instanţă a decis ca tânăra să primească daune de 20.000 de lei pentru suferinţele morale din perioada în care a fost traficată. Ambele sentinţe au fost date de Curtea de Apel Iaşi.

A început „serviciul” la 15 ani, sub protecţia propriului frate

Dosarul în care ieşeanca de 21 de ani a fost victimă a vizat patru persoane. Unul dintre proxeneţi, chiar fratele ei, a murit în timpul procedurii judiciare. Acum două zile, Gheorghe Bodogan a primit 9 ani de închisoare după ce i s-a contopit şi o pedeapsă anterioră, în timp ce Petru Vieru a primit 7 ani de închisoare, iar Ionuţ Petru Bogdan, cinci ani de detenţie într-un centru pentru minori.

Pentru primii doi proxeneţi, Cătălina s-a prostituat încă de când era instituţionalizată şi avea 15 ani. În primă fază, adolescenta se prostitua sub protecţia fratelui său, Constantin Avram. Ulterior, sub protecţia lui Bodogan sau Vieru, Cătălina mergea în diferite unităţi hoteliere din Iaşi, unde făcea sex, contra cost, cu diverşi bărbaţi.

Faptele descrise în dosar datează încă din 2013 şi, deşi în primă fază tânăra i-a turnat pe proxeneţi, ulterior, în 2016, a oferit mărturii ce i-au ajutat pe aceştia. În aceeaşi zi în care proxeneţii săi au fost condamnaţi, Cătălina C. a fost găsită vinovată de trafic de carne vie într-un alt dosar.

În 2015, când încă era minoră, l-a ajutat pe Alexandru Gheorghiţă Lungu să racoleze alte două minore de la Centrul „Holban”, ambele ajungând să se prostitueze în cadrul unei reţele din care făceau parte nouă persoane, toate condamnate acum două zile. Liderii au primit şapte ani de închisoare.

Cazul Cătălinei C. scoate la iveală neputinţa autorităţilor din sistemul de plasament de a monitoriza şi ajuta minorele orfane să nu ajungă în mâinile proxeneţilor. Ea nu este singura orfană care, după ce a fost racolată ca prostituată pe când era instituţionalizată, a ajuns, ulterior, proxenetă. În ultimii ani, DIICOT Iaşi a identificat zeci de fete orfane care au ajuns prostituate.