CAZ REVOLTĂTOR la Penitenciarul Giurgiu. Deţinuţii sunt plimbaţi ca la Zoo, în cuşcă

Deţinuţii de la Penitenciarul Giurgiu sunt plimbaţi în cuşcă pe acoperiş. Cei mai violenţi condamnaţi sunt scoşi zilnic de gardieni la aer, câte o oră, în coliviile metalice montate pe una din clădirile celui mai dur penitenciar din România. Doar că în acte acest sector nu există, iar conducerea închisorii nu recunoaşte existenţa cuştilor. Totul apare în rapoartele întocmite de două ONG-uri, dar şi în reclamaţiile foştilor deţinuţi.

11 oct. 2015, 12:07
CAZ REVOLTĂTOR la Penitenciarul Giurgiu. Deţinuţii sunt plimbaţi ca la Zoo, în cuşcă

Unul din cazurile dificile tratate în ultimul an la Spitalul Obregia din Capitală, unitate de bolnavi psihici, este Cristi Chira, deținut eliberat în 2014 de la Penitenciarul de Maximă Siguranță Giurgiu. Înainte să ajungă la spital a fost găzduit, timp de aproape doi ani, într- un spațiu care, teoretic și legal, nu există. Ca deținut al închisorii din Giurgiu, era scos zilnic încătușat, timp de o oră, într-o colivie de metal, cușcă zoo – spune el, montată pe acoperișul unității de detenție. În restul de 23 de ore trebuia să se ferească de colegul de temniță, un schizofrenic incontrolabil, scrie evz.ro.

Pe perioada încarcerării, deţinutului nu îi era frică să facă denunțuri împotriva gardienilor. Așa că a fost pedepsit, a fost mutat în secția denumită Grad Sporit de Risc (GSR), pe care conducerea închisorii din Giurgiu se ferește s-o recunoască pentru că nu este prevăzută în legislație.

Normele legislative impun împărțirea condamnaților, în funcție de pedeapsă și comporatamentul din pușcărie, în următoarele regimuri de executare a pedepsei: deschis, semideschis, închis și de maximă siguranță.

ONG-urile au descoperit, însă, cazuri de deținuți cazați la GSR și catalogați ca periculoși doar pentru faptul că își învățau colegii cum să facă o cerere sau o reclamație.

Eugen Chiracu susține in transigent că secția E9 și temnițele-zoo de pe penitenciar trebuie desființate.

Deținuții sunt băgați în aceste cuști zoo de pe acoperiș pentru că, legal, fiecare condamnat trebuie scos la aer, zilnic, câte o oră. Tradițional, fiecare pușcăriaș este scos la aer în curtea unității.

„Sunt niște cuști de animale unde sunt scoși la aer din celule, în ora prevăzută de lege, deținuții. Sunt introduși câte unul sau mai mulți în aceste temnițe”, reclamă Chiracu. „Este unul dintre locurile terifiante, îți rămâne pe retină. Nu știu de ce nu sunt desființate. Este o formă de tortură, conform tratelor internaționale, care îi face pe condamnați să devină și mai răi, să-și dorească să se răzbune când vor ieși, și se vor răzbuna pe societate, poate fi oricare dintre noi victimă”, atrage atenția un ONG-ist.

Cât despre acuzațiile ONG-iste cum că GSR-ul este o secție în afara legii, conducerea Penitenciarului de la Giurgiu a precizat, fără a pronunța GSR, că acest sector face parte din cel al condamnaților aflați într-un regim de maximă siguranță, unde intră atât cei cu pedepse mari, cât și cei care sunt agresivi în pușcărie.

Citeşte şi Un şef de penitenciar, întâlniri de taină la restaurant cu lideri de clan mafiot