Caz şocant: Un ministru olandez care promova eutanasia a fost ASASINAT

Poliția olandeză a afirmat, joi, că suspectează o mână criminală în moartea fostului ministru al sănătății Els Borst, inițiatoarea legii care a transformat Olanda în prima țară care a legalizat eutanasia, în urmă cu peste zece ani, relatează Reuters.

13 feb. 2014, 13:41
Caz şocant: Un ministru olandez care promova eutanasia a fost ASASINAT

Els Borst (81 de ani) a fost găsită moartă în casa ei, luni seară, la două zile după ce a participat la o convenție a partidului său, Democrații 66 (centru-dreapta).

De profesie medic, cunoscută pentru pozițiile sale progresiste și liberale în privința multor probleme legate de asistența medicală, Borst a fost ministru al sănătății și vicepremier al Olandei între 1994 și 2002. Sub mandatul său, Olanda a devenit prima țară din lume care a acordat persoanelor care suferă de o boală terminală dreptul de a-și pune capăt vieții, cu ajutorul unui medic.

‘În baza testelor și constatărilor medico-legale de la locul faptei, poate fi trasă concluzia că, cel mai probabil, cauza decesului a fost o crimă’, a afirmat poliția într-un comunicat.

Adoptată în Olanda în 2001, legea eutanasierii a intrat în vigoare la 1 aprilie 2002 și de atunci eutanasia este acceptată de tot mai multe persoane. Numai în 2012, aproape 4.000 de persoane au recurs la această practică.

Întreaga clasă politică olandeză, inclusiv premierul Mark Rutte, i-a adus marți un omagiu lui Els Borst.