Cazanciuc, despre obiectivele ca ministru: Nu vreau doar să îndeplinim formal anumite lucruri

Noul ministru al Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, luni, la preluarea mandatului de la premierul Victor Ponta, care a asigurat interimatul după plecarea Monei Pivniceru, că îşi propune ca, dincolo de îndeplinirea obligaţiilor României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, să câştige încrederea partenerilor europeni.

15 apr. 2013, 18:06
Cazanciuc, despre obiectivele ca ministru: Nu vreau doar să îndeplinim formal anumite lucruri

Unul dintre obiectivele principale ale noului ministru al Justiţiei, Robert Cazanciuc, este dezvoltarea unei relaţii de încredere cu partenerii europeni. Pe de altă parte, Cazanciuc se va concentra pe dezvoltarea unei relaţii solide cu CSM, cu asociaţiile de magistraţi şi cu Parlamentul, informează Agerpres.

„Avem priorităţi legate de coduri, avem priorităţi legate de MCV. Sunt lucruri de îndeplinit în cadrul MCV, dar aş vrea, dincolo de îndeplinirea obligaţiilor noastre faţă de partenerii europeni, să contribui la dezvoltarea unei relaţii oneste, de încredere cu partenerii europeni. Nu vreau doar să îndeplinim formal anumite lucruri”, a afirmat Cazanciuc la preluarea portofoliului Justiţiei.

Cazanciuc a subliniat că premierul i-a uşurat destul de mult sarcina ca ministru interimar al Justiţiei, deoarece ştie deja destul de bine problemele Ministerului Justiţiei şi ale sistemului, iar astfel vor avea, cu siguranţă un dialog, bazat pe date reale şi vor putea împreună să propună soluţii „pentru termene mai scurte în instanţe, pentru a încerca să facem mai credibil sistemul”.

Dezvoltarea unei relaţii solide cu asociaţiile de magistraţi, Consiliul Superior al Magistraturii şi Parlamentul este un alt punct important pe agenda noului ministru al Justiţiei: „Este nevoie de un sistem normativ, cred, predictibil, bine pus la punct în aşa fel încât norma să fie în slujba cetăţeanului şi să nu fie resimţită uneori ca o apăsare pentru că nu a fost suficient de bine elaborată sau nu a fost suficient de clar pusă în pagină”.

Premierul Victor Ponta a precizat că Robert Cazanciuc este de acord ca pentru funcţii de conducere la DNA şi DIICOT să fie persoane din aceste instituţii. „Ministrul Cazanciuc are câteva obiective importante pe care le-am stabilit împreună, în calitate de prim ministru şi de ministru al Justiţiei. În primul şi în primul rând, o îmbunătăţire cât mai echilibrată, cât mai pozitivă, în limita şi în spaţiul stabilit de Constituţie şi de legi a activităţii ministrului Justiţiei, în cadrul şi alături de CSM, de plenul CSM, secţiile de procurori, de judecători, în aşa fel încât colaborarea să fie cât mai bună şi să putem să progresăm în procesele importante de reformă a justiţiei. Asta presupune inclusiv încheierea procedurilor privind conducerea Ministerului Public, conducerea centrală a parchetelor, deci noi propuneri pentru funcţiile rămase vacante”, a precizat primul ministru.

Victor Ponta a menţionat că alte obiective importante reprezintă monitorizarea şi realizarea cât mai multor ţinte stabilite în Mecanismul de cooperare şi verificare, implementarea obiectivelor strategiei anticorupţie, implementarea celor două coduri, cel penal şi cel de procedură penală, precum şi pregătirea tuturor schimbărilor legislative care să facă posibil un sistem de justiţie mult mai eficient pentru cetăţean, indiferent de clasa socială din care acesta provine.

„Nu e o sarcină uşoară, are sprijinul meu politic. Nu este membru de partid şi nu se pune pune problema unui alt sprijin politic. Are sprijinul meu ca prim ministru şi îi urez succes în perioada următoare”, a conchis premierul.

Robert Cazanciuc a depus, luni, jurământul în calitate de ministru al Justiţiei şi a preluat portofoliul de la Victor Ponta, care a asigurat interimatul după demisia Monei Pivniceru, care a fost numită judecător la Curtea Constituţională.