Cazanciuc: Ministerul Justiţiei a dat aviz negativ la Legea amnistierii. Dar e o soluţie pentru penitenciare

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, luni, că ministerul a dat un aviz negativ la proiectul legii amnistierii şi că e nevoie de dezbatere pe un asemenea act normativ, transmite Agerpres. Totuşi, el a precizat că, în opinia sa, ca administrator de sistem, aceasta ar fi o soluţie pentru a degreva penitenciarele.

16 dec. 2013, 18:46
Cazanciuc: Ministerul Justiţiei a dat aviz negativ la Legea amnistierii. Dar e o soluţie pentru penitenciare

„Pe această iniţiativă parlamentară ministerul a adat un aviz negativ. Sigur, din punctul meu de vedere, ca administrator de sistem, este o soluţie pentru a degreva Administraţia penitenciarelor, care este supraîncărcată, există condamnări la CEDO pentru condiţiile de detenţie. Dar acest lucru trebuie făcut din nou cu foarte mare atenţie, trebuie văzut exact pentru ce tip de infracţiuni o asemenea măsură poate fi aplicată pentru a avea o acceptare socială a unei asemenea decizii”, a explicat Cazanciuc răspunzând unei întrebări pe această temă.

El a arătat că un act normativ de o asemenea amploare trebuie dezbătut.

De asemenea, Cazanciuc, a mai spus, după ce s-a întâlnit cu membri ai Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, liberalii fiind absenţi de la această întâlnire, că întâlnirea a a fost o continuare a dialogului început vineri pe tema Codului penal.

„A fost o continuare a dialogului început vineri cu membrii Comisiei juridice, am primit o invitaţie de a veni astăzi aici pentru a continua dialogul. A fost un dialog destul de consistent începând de la texte de lege, în mod concret, până la principii ale vechiului sau noului Cod penal”, a precizat Cazanciuc.

El a arătat că le-a explicat şi vineri membrilor Comisiei juridice „raţiunile” unor texte din Codul penal, iar luni la Comisia juridică a intrat împreună cu deputaţii din comisie „în detalii”.

„E clar că e nevoie de un dialog mai apropiat în perioada următoare. Acum avem o anumită realitate şi anume Curtea Constituţională are o sesizare pe aceste dispoziţii recente. Practic, Curtea se va pronunţa după 15 ianuarie şi nu va mai putea vorbi de modificări, pentru că de la 1 februarie avem în vigoare un nou Cod penal şi avem în continuare un angajament politic ferm de a respecta acest termen ferm, de intrare în vigoare de la 1 februarie a noului Cod penal. Practic, rămân fără obiect discuţiile pe lucruri concrete, aşa cum au fost ele recent aprobate. Urmează să discutăm de aici încolo, mult mai aproape, cu membrii Comisiei juridice atunci când apar iniţiative parlamentare”, a spus Cazanciuc.

VEZI SI:

Zgonea: Voi scrie personal Comisiei Europene în legătură cu modificările Codului Penal