Robert Cazanciuc, nominalizat la Justiţie. Ponta: Am vorbit cu Băsescu, nu are obiecţii

Premierul Victor Ponta îl propune pe Robert Cazanciuc pentru funcţia de ministru al Justiţiei. Ponta a anunţat, joi, că a discutat deja cu preşedintele Traian Băsescu şi că acesta "nu are obiecţii" cu privire la nominalizarea lui Cazanciuc, numirea urmând să se facă imediat după emiterea decretului privind eliberarea acestuia din magistratură.

RomaniaTV.net
11 apr. 2013, 09:26
Robert Cazanciuc, nominalizat la Justiţie. Ponta: Am vorbit cu Băsescu, nu are obiecţii

Robert Cazanciuc a ocupat în până acum funcţia de secretar general al MAE, fiind detaşat de la Ministerul Public.

Este magistrat, a activat din 2009 ca secretar general al MAE. Am dorit să asigurăm o stare de stabilitate. Azi dimineaţă l-am sunat pe preşedinte, pentru că trebuie să accepte cererea de numire în funcţie. L-am informat, nu a avut niciun fel de obiecţie şi imediat ce se emite decretul de eliberare din funcţia de magistrat, pentru că nu vrem să se creeze o posibilă stare de incompatibilitate, după aceea se poate emite decretul şi se depune jurământul„, a spus Victor Ponta, la ieşirea de la şedinţa CSM.

Cazanciuc şi-a depus deja demisia din magistratură, iar Plenul CSM a aprobat-o, urmând să fie emis decretul de eliberare din funcţie de către preşedintele României, Traian Băsescu.

Premierul Victor Ponta a precizat că s-a gândit la mai multe persoane pentru funcţia de ministru al Justiţiei.

M-am gândit la mai multe persoane, însă aceasta va fi propunerea pe care o fac preşedintelui. Am avut o singură decizie, referitoare la domnul Cazanciuc, care a acceptat şi care renunţă la cariera de 18 ani. El nu era diplomat de carieră, ci magistrat detaşat la MAE. Sper că va oferi Ministerului Justiţiei un tip de echilibru de care e foarte mare nevoie”, a spus Ponta, care a precizat că speculaţiile privind faptul că ar fi naşul lui Cazanciuc sunt false.

Premierul Ponta a mai declarat că prioritatea „zero” a viitorului ministru al Justiţiei este implementarea noilor coduri, Codul penal şi Codul de procedură penală, şi un raport bun privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare.
De asemenea, Ponta a subliniat că alte priorităţi ale viitorului ministru se referă la o relaţie echilibrată şi normală cu CSM şi cu asociaţiile de magistraţi.

„A fost foarte multă tulburare şi eu îmi doresc în perioada următoare foarte mult echilibru şi cât mai puţine dispute”, a subliniat premierul, la finalul şedinţei CSM.

Cazanciuc, criticat de Băsescu în timpul crizei ostaticilor români în Algeria

În timpul crizei ostaticilor din Algeria, declaraţiile lui Robert Cazanciuc au atras criticile preşedintelui Traian Băsescu.

„N-aş vrea ca emblema a ceea ce s-a întamplat în Algeria să rămână ori un ministru în cămaşă şi fără cravată sau un purtător de cuvânt cu pulover pe gât, care iese să spună despre ce s-a întâmplat acolo”, a spus atunci şefului statului.

Vezi biografia lui Robert Cazanciuc