Cazanciuc: Nu legalizăm ŞPAGA pentru medici, dar se poate reglementa în LEGEA PACIENTULUI aflată în Parlament

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat că "sub nicio formă" nu se va legaliza şpaga pentru medici, dar a precizat că în Parlament este proiectul Legii pacientului şi orice prevedere privind contribuţiile suplimentare acordate personalului medical poate fi inclusă în acel act normativ.

09 sept. 2015, 14:57
Cazanciuc: Nu legalizăm ŞPAGA pentru medici, dar se poate reglementa în LEGEA PACIENTULUI aflată în Parlament

La finalul şedinţei de miercuri a Guvernului, jurnaliştii l-au întrebat pe Robert Cazanciuc dacă i-a prezentat prim-ministrului Victor Ponta proiectul de lege care să exonereze de răspundere penală personalul medical care primeşte contribuţii suplimentare din partea pacienţilor, iar ministrul a negat, scrie Agerpres.

Citeşte şi: STENOGRAME: Cum dau şpagă la examene viitorii medici ai României

„În momentul de faţă avem în Parlament un proiect de lege, Legea pacientului, care are această dispoziţie încă din 2003.(…) În practică, după 2003, nu au fost elaborate norme de aplicare a acestei legi aşa cum cerea legea la vremea respectivă pentru a lămuri înţelesul unor termeni din lege.

Cred că este momentul, la nivelul Parlamentului, să se lămurească înţelesul unor termeni din lege. Nu se pune problema sub nicio formă de a se legaliza şpaga, nu avem în lucru un asemenea proiect de act normativ în momentul de faţă”, a spus Cazanciuc.

El a adăugat că trebuie încercat să se creeze un cadru în care atât medicul, cât şi pacientul, să ştie clar ce drepturi şi obligaţii au, scrie Mediafax.

CITEŞTE ŞI: Cresc salariile în sistemul public de sănătate. De când se aplică majorările

Ministrul Justiţiei a explicat că proiectul de lege aflat în Parlament stabileşte şi condiţiile în care un medic poate utiliza infrastructura sistemului medical de stat pe baza unor tarife stabilite, afişate şi agreate, astfel încât, dacă un pacient doreşte accesul la un anumit medic să o poată face contra-cost sau pe baza unei proceduri prestabilite.


loading...
Partenerii noștri