STENOGRAME: Cum dau şpagă la examene viitorii medici ai României

Ancheta procurorilor la Facultatea de Medicină şi Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Socială din Craiova dezvăluie cum studenţii făceau chetă pentru a strânge bani de mită care ajungeau la profesori, ca să promoveze examenul la materii importante pentru viitoarea meserie.

RomaniaTV.net
15 iul. 2015, 12:52
STENOGRAME: Cum dau şpagă la examene viitorii medici ai României

Cinci profesori universitari -Lucica Roşu, Cristina Petrică, Dănuţ Firu, Daniela Denisa Cernea şi Bogdan Cotoi – sunt cercetaţi în acest dosar sub control judiciar, alături de secretara-şefă, Raluca Eugenia Iovan, scrie evz.ro. În timpul monitorizării, mai mulţi studenţi au fost interceptaţi atunci când discutau cum să dea mită profesorilor şi care era preţul. Procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică (SUPC) din Parchetul General au descoperit la percheziţiile făcute la domiciliile profesorilor aproximativ 500 de bijuterii de aur.

Citeşte şi ADMITERE FACULTATE: Nou în România. S-a înfiinţat FACULTATE DE COSMETICĂ MEDICALĂ

Studenta Lorena discuta cu mama sa despre practica a face cheta pentru profesori, iar părintele se plângea că e vorba de mulţi bani pe care nu-i are. „Doamne, ai înnebunit, mă?! 600 de mii la un examen?! Sunteţi nebune?! Chiar nu ştiţi?! Voi ştiţi cum se muncesc banii ăştia?!”, se plângea părintele. Lorena însă îi explica: „Mami, deci noi nu ne aranjăm examenul. Înţelegi sau nu?! Sunt nişte atenţii. Chiar trebuie să-ţi demonstrez, să-ţi spun în telefon chestiile ăstea?! Chiar nu poţi să te abţii?! Chiar îmi cauţi motiv?! Crezi că te mint? În condiţiile în care ştiu că noi n-avem ce mânca, avem frigiderul gol!? Chiar crezi că pe mine nu mă doare că noi n-avem bani sau ce?!”.

Doi studenţi, Daniel şi Ionuţ, discută despre examenul la „Imunologie” şi despre faptul că, dacă dau şpagă, sunt lăsaţi să copieze.

Citeşte şi ADMITERE FACULTATE 2015. Peste 2.500 de locuri la buget, la ASE

Ionuţ: Ce faci, înveţi la Imuno?

Daniel: Eu sunt la Slatina, nu învăţ la Imuno. Acum mă trezii.

Ionuţ: Când te apuci să înveţi?
Daniel: După amiază.
Ionuţ: După amiază. Și ce înveţi, înveţi decât Laboratoarele?
Daniel: Cam aşa ar trebui.
Ionuţ: Și la curs îţi iei casca.
Daniel: Adică cum îmi iau cartea?
Ionuţ: Cască.
Daniel: A, cască? Nu mă, ce ai, după telefon.
Ionuţ: A, păi o merge?
Daniel: Păi, la ce… (trivial – n.r.) îi dăm aur, mă?
Ionuţ: A mea.
Daniel: Îi dăm aur ca să ne lase să copiem la scris şi poţi să copiezi cu cartea în braţe.
Ionuţ: Nu cred asta.
Daniel: Nu crezi?
Ionuţ: Ai auzit tu?
Daniel: Mă, nu am auzit cu cartea în braţe, dar mi-a zis „Domi” că poţi să copiezi, că te lasă să copiezi, adică dacă ai telefonul sub bancă, nu e nicio problemă.
Ionuţ: A, adică n-o deranjează.
Daniel: Nu. Și la Laborator a zis că ele au spus două, trei cuvinte şi i-au spus: „Bine, bine, hai să faci mai bine la scris.”
Ionuţ: Dar au luat toţi?
Daniel: Da, toţi au luat.
Ionuţ: Bine, frăţioare.