Cazanciuc: Sper ca raportul MCV să arate continuarea trendului ascendent din justiţie

Experţii Comisiei Europene se află în Bucureşti pentru o misiune de trei zile de evaluare a progreselor înregistrate de România în domeniile reformei justiţiei şi luptei împotriva corupţiei în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), transmite Agerpres.

08 dec. 2014, 11:55
Cazanciuc: Sper ca raportul MCV să arate continuarea trendului ascendent din justiţie

Potrivit unui comunicat al MJ, echipa de evaluare, formată din oficiali ai Comisiei Europene, a fost primită de ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, care speră ca raportul ce va fi dat publicităţii la începutul anului 2015 să evidenţieze progresele înregistrate de România şi continuarea trendului ascendent din justiţie.

În cadrul întrevederii au fost abordate aspecte referitoare la: implementarea noilor coduri şi demararea activităţii comisiei interministeriale de monitorizare a implementării noilor coduri; finalizarea etapei dezbaterii publice cu privire la proiectul Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar şi calendarul preconizat pentru aprobarea Strategiei şi planului de acţiuni; continuarea implementării Strategiei Naţionale Anticorupţie; recuperarea creanţelor provenite din infracţiuni; resursele alocate sistemului judiciar, inclusiv prognozele pentru anul 2015 în ce priveşte investiţiile în infrastructura fizică a instanţelor; gradul de încredere al cetăţeanului în actul de justiţie.

‘Credem că România şi-a internalizat filosofia MCV. Sperăm ca raportul ce va fi dat publicităţii la începutul anului 2015 să evidenţieze progresele înregistrate de România şi continuarea trendului ascendent din justiţie. Din dialogul cu omologi din alte state membre UE am constatat că problemele specifice sistemului judiciar din România sunt comune şi altor state. Ne dorim ca experienţa acumulată în cadrul MCV să fie valorificată de noua Comisie Europeană în mecanismele orizontale iniţiate la nivelul Uniunii’, a declarat ministrul Justiţiei în cadrul reuniunii, potrivit comunicatului citat.

Prezenta misiune de evaluare este cea de a treia derulată de Comisia Europeană în România pe parcursul anului curent, după cele din aprilie şi septembrie.

Pe parcursul vizitei, echipa de evaluare va avea întrevederi şi cu reprezentanţi ai Curţii Constituţionale, Consiliului Superior al Magistraturii, Inspecţiei Judiciare, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi cu Avocatul Poporului.